Radar · Politik

Miljard till järnvägar och bredband

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson håller pressträff.

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 1,2 miljarder kronor för underhåll av järnvägar och vägar och för att bygga ut bredband på landet enligt plan.

– Det här har varit väldigt viktigt för oss, det handlar om vårt lands blodomlopp, om stora infrastrukturinvesteringar som är viktiga både för stad och land, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson på en pressträff.

720 miljoner går till att kompensera Trafikverket för minskade banavgifter under coronakrisen och för att kunna öka underhållet när trafiken ändå inte är så tät. 300 miljoner kronor satsas även på utökat vägunderhåll.

Bredbandspengar återförs

Därutöver satsas 203 miljoner på bredbandsutbyggnaden inom landsbygdsprogrammet.

– En sak vi har lärt oss under coronakrisen är behovet av väl utbyggt internet, säger Anders W Jonsson.

Jordbruksverket drog tidigare i år in 203 miljoner kronor från det anslag verket har för bredbandsutbyggnad i år eftersom de pengarna behövdes på andra områden inom landsbygdsprogrammet.

– Det var ett dråpslag mot utbyggnaden, vi var mycket kritiska mot det, säger Jonsson.

Nu lägger regeringen dit den summan igen så att bredbandsutbyggnaden kan fortsätta enligt de planer som finns.

Lite i sammanhanget

Totalt satsas 1,2 miljarder kronor på infrastruktur. I sammanhanget är inte de pengarna en så stor summa, planen för investeringar i infrastruktur ligger på många hundra miljarder. Men enligt Anders W Jonsson gör miljarden skillnad.

– Det här kommer att märkas i allra högsta grad. Det är framtaget i en dialog med Trafikverket.

Pengarna till vägunderhållet är ett nettotillskott. Exakt hur mycket som är en nettosatsning på järnvägsunderhållet, kan Anders W Jonsson inte uppge.