Radar · Integritet

Kameraövervakning i hyreshus granskas av Datainspektionen

Enligt DI innebär kamerabevakningslagen att kameraövervakning bara får används ”när övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset".

Datainspektionen har fått klagomål på en övervakningskamera i ett hyreshus i Uppsala och ska nu granska den rättsliga bedömning som ligger till grund för bostadsbolagets agerande. Kameran är riktad mot klagandens ytterdörr.

– Det ska till tungt vägande skäl för ett bostadsbolag att sätta upp en bevakningskamera på ett sätt som gör det möjligt att kartlägga en boende och dennes besökare, säger Gustav Linder som är jurist på Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Bostadsbolag och bostadsrättsföreningar behöver inte ansöka om tillstånd för att sätta upp kameraövervakning i ett trapphus, enligt Datainspektionen. Däremot ska det göras en bedömning att det finns rättsligt stöd som motiverar en övervakning och ett så kallat berättigat intresse, till exempel att förebygga och utreda brott.

– Om uppgifterna i anmälan stämmer är det första gången jag känner till som en kamera monterats så direkt riktad mot en boende, säger Gustav Linder till Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra.

Hyresgästen känner sig övervakad, enligt tidningen. Det som har föregått uppsättningen av övervakningskameran är ett varaktigt bråk mellan hyresgästen och flera grannar och det finns anklagelser om att den nu kameraövervakade hyresgästen ska ha stulit post i de gemensamma postboxarna.

Om myndigheten bedömer att det kommunala bostadsbolagets övervakning strider mot Dataskyddsförordningen GDPR kan påföljden sträcka sig från en reprimand, och att bolaget tvingas plocka ner kameran, till en större sanktionsavgift.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV