Glöd · Debatt

”Konflikten i Kashmir har mycket gemensamt med den i Palestina”

I maj sköt indisk militär kashmiriska rebeller och regeringen stängde ner internet.

DEBATT Rasismen är närvarande i många konflikter. En helt bortglömd konflikt som har många gemensamma drag med den i Palestina är Kashmir. Båda konflikterna har funnits med på FN:s agenda från åtminstone 1947. 

I båda fallen är det förtryckta folket huvudsakligen muslimer och ockupationsmakterna, Indien och Israel, kallar sig demokratier som bekämpar ”islamistiska extremister”. I båda fall vill ockupanter få oss att tro att det handlar om en konflikt mellan länderna som slåss om ett stycke mark, när det i själva verket handlar om självbestämmanderätt för kashmirier respektive palestinier.

Kashmirdalen, den folkrika och ekonomiskt mest betydelsefulla delen av de forna furstendömena Jammu och Kashmir, är världens mest militariserade region, ockuperad av 700 000 trupper från indiska armén, polis och paramilitärer. Kashmirier dödas dagligen. Konflikten har under de senaste trettio åren krävt uppemot 70 000 liv och 8 000 personer är ”försvunna”, illegalt avrättade och begravda i hemlighet av armén. Under 2019 dödades minst 366 personer, bland dem 80 civila, 12 av dem kvinnor. Lagen garanterar militär och polis total straffrihet.

Pakistans militär och regering har under årtionden, särskilt efter 1989, blåst upp konflikten och skamlöst stött terrorismen. Båda Indien och Pakistan utnyttjar konflikten för att få folket att fokusera på externa fiender istället för på landets verkliga problem. Regeringspartiet i Indien, Bharatiya Janata party (BJP), har sina rötter i den extrema hind nationalistiska rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), nära besläktad med fascismen.

Hindunationalismen förgiftar Indien. Muslimerna förföljs och diskrimineras inte bara i Kashmir utan också i Andra Pradesh, Gujarat, Punjab och många andra delstater. Premiärminister Narendra Modi har funnit starka bundsförvanter i Netanyahu och Trump. Israels vapenindustri största kund är Indien. Den nyligen stiftade medborgarskapslagen kan göra miljoner muslimer i Assam statslösa. Rättvisan har alltmer blivit ett redskap i hindunationalismens händer.

Den femte augusti 2019 avskaffade regeringen Modi paragraferna 370 och 35 A i grundlagen, som garanterade Kashmir en relativ autonomi. Internet och telefon blev avstängda under flera månader. Än i dag, nästan ett år senare, är det bara det långsamma 2G-internet som  är tillgängligt och mängder av sajter är blockerade. Den redan svåra situationen har blivit ännu svårare och i corona fann den indiska armén en ursäkt för totalt utegångsförbud i Kashmir. Till och med läkare och sjukvårdspersonal förföljs i Kashmir, bara för att de är kashmirier.

Israel och Indien lär sig av varandra. I november uppmanade Indiens konsul i New York landet att följa ”Israels modell” och permanenta ockupationen i Kashmir med bosättningar (Middle East Eye, 2019-11-26). Fascismen och den religiösa etnonationalismen går på export.