Energi

Dagens datum

FN:s kvinnokonferens i Mexico City 1975 samlade tusentals deltagare från mer än hundra länder.

I dag har Germund och Görel namnsdag.

Germund är nordiskt och består av geirr som betyder spjut och mund som betyder beskyddare. Germund fanns redan på runstenar men fick inte, som andra fornnordiska namn, något uppsving under det nationalromantiska 1800-talet. Drygt 300 svenskar bär namnet – 75 personer har det som förstanamn, med medelåldern 54.

Görel kommer från danskan, ursprungligen Gerhild, sammansatt av fornisländskans geirr (spjut) och hildr (strid). Det kom hit på mitten av 1500-talet, först som Giörell, men har aldrig varit särskilt vanligt. Knappt 1 400 heter Görel, drygt 800 kallas så, med medelåldern 67.

Ur historien

FN:s kvinnokonferens

För 45 år sedan, 1975, öppnade FN:s kvinnokonferens i Mexico City. 5 000 deltagare från omkring 130 länder deltog. Chef för den svenska delegationen var socialdemokratiska biståndsministern Gertrud Sigurdsen. Även statsminister Olof Palme var med. I sitt tal framhöll han att kvinnors frigörelse hängde ihop med kampen för jämlikhet och mot fattigdom.

Republiken Mexiko kommer till 1867

Kejsare Ferdinand Maximilian hade tre år tidigare utropats till kejsare över kejsardömet Mexiko, men eftersom han saknade stöd både inrikes och utrikes störtas han till slut och Mexiko blir den republik landet är i dag.

Kungabröllop

1976 hålls bröllop mellan den svenske kungen Carl XVI Gustaf och tyskan Silvia Sommerlath.  Ceremonin mellan de båda som träffats under sommar-OS i München knappt fyra år tidigare hölls i Storkyrkan i Stockholm. Vigseln förrättades av ärkebiskop Olof Sundby och följdes av en miljonpublik i tv.

Trots att ETA inte längre existerar sitter flera medlemmar fängslade fortfarande
Trots att ETA inte längre existerar sitter flera medlemmar fängslade fortfarande. Bilden är från en demonstration 2018 som kräver att de ska frisläppas. Foto: Alvaro Barrientos AP/TT

ETA-dåd i Barcelona

Euskadi ta Askatasuna (ETA) var en baskisk separatistgrupp som hade som mål att skapa ett fritt och socialistiskt Baskien. Gruppen använde sig av våldsamma metoder och 19 juni 1987 detonerade de en bilbomb på shoppingcentret Hipercor i spanska Barcelona. Dådet ledde till att 21 personer dödades och 45 skadades.

Källor: TT och Wikipedia