Radar · Arbetskritik

80 000 i bonus för sommarjobb i äldreomsorgen

Sjuksköterskor i Umeå får 80 000 kronor i bonus, utöver grundlönen, om de jobbar i äldreomsorgen under sommaren.

Sjuksköterskor i Umeå får en bonus på 80 000 kronor om de jobbar fyra veckor i äldreomsorgen under sommaren, rapporterar Vårdfokus.

Bonusen är en del av en facklig uppgörelse, efter att sex skolsköterskor fått veta att de skulle omplaceras, med anledning av coronapandemin. De hade först valts ut genom lottdragning.

– Det är rent ut sagt oprofessionellt. En del har aldrig jobbat med äldre och skulle uppleva det som direkt farligt, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten till tidningen.

Vårdförbundet kallade till förhandling med Umeå kommun, som nådde en överenskommelse: sjuksköterskor som frivilligt jobbar fyra veckor i äldreomsorgen under sommaren får bonusen, utöver grundlönen.

Enligt Stefan Larsson, förhandlingschef på kommunen, är situationen inför sommaren ”otroligt prekär”. Han hoppas nu att frivillighet ska lösa läget, annars kan det komma nya beslut.

– Det är mycket möjligt att vi i så fall måste gå in och bryta semestern inom äldreomsorgen, ta tillbaka beviljade semestrar i värsta fall, säger han till Folkbladet.