Radar · Migration

Serbiska högerpopulister sprider budskap om flyktinginvasion

President Aleksandar Vučić svarar på pressens frågor i samband med de stora protesterna mot hans regering.

I Serbien har det högerpopulistiska partiet Dveri lanserat en kampanj mot flyktingar i protest mot regeringens migrationspolitik. Enligt Dveri kommer Serbien bli en samlingsplats för flyktingar – men i fjol beviljades bara 35 personer uppehållstillstånd i Serbien, enligt UNHCR.

Ledaren för det högerpopulistiska partiet Dveri, Bosko Obradovic, skrev nyligen på Twitter att Serbien riskerar att bli det ”största migrantcentrumet i den här delen av Europa”.

Nu lanseras en kampanj med samma budskap. Kampanjen är också en protest mot den sittande regeringens migrationspolitik. I byn Cacak i västra Serbien har Dveri uppmanat lokalbefolkningen att skriva under ett upprop med motivationen att ”signaturen garanterar säkerhet för dina barn”, rapporterar tidningen Balkan insight.

Högerpopulistiska Dveri tillhör en stor grupp partier och politiska rörelser som sedan 2018 har protesterat mot den sittande regeringen. Kampanjen de nu startar gör flyktingar till ett slagträ i debatten. Dveri ingår i Allians för Serbien, en brokig skara partier som tillsammans utgör den största oppositionen. Allians för Serbien kommer bojkotta valet den 26 april – eftersom de anser att det politiska systemet är korrupt.

Protesterna, där Allians för Serbien deltar, har gått under namnet ”1 på 5 miljoner” efter ett uttalande från president Aleksandar Vučić om att han inte kommer avgå om så fem miljoner serber går ut på gatan och kräver det.

Extremt få beviljas skydd

Dveris budskap till trots: president Aleksandar Vučić, tidigare informationsminister i Slobodan Milosevics regering och medlem i det ultranationalistiska partiet, är knappast känd för att föra en tillåtande migrationspolitik.

De senaste åren har Serbien varit ett transitland. Mycket få människor söker ens asyl då chanserna att beviljas skydd är små. I fjol fick 35 personer uppehållstillstånd, vilket var mer än under 2018 då 25 personer beviljades skydd, enligt siffror från UNHCR.

Under 2019 kom 30 216 flyktingar och migranter till Serbien. 5 833 flyktingar finns just nu i landet, enligt UNHCR. 252 asylansökningar lämnades in till ansvarig myndighet och 35 ansökningar, sannolikt från tidigare år då processen är långsam, fick bifall.

Men de serbiska högerpopulisterna varnar ändå för att Serbien kommer bli den största samlingsplatsen för migranter i den här delen av Europa. I grannlandet Bosnien finns det just nu omkring 7000 flyktingar, enligt IOM. Det stämmer att många flyktingar anländer årligen – men trenden har varit och är att de tar sig vidare till EU.

Chanserna för att Serbien plötsligt ska vara värd för 30 000 flyktingar eller mer samtidigt är minimala, sett till de senaste årens utveckling.

Serberna har protesterat under namnet 1 på 5 miljoner sedan i slutet på 2018
Serberna har protesterat under namnet 1 på 5 miljoner sedan i slutet på 2018. Högerextremister, vänsterextremister, mittenpartier och många andra deltar. Det gemensamma budskapet är att den sittande regeringen är korrupt. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

"En port in till EU"

Men högerpopulistiska Dveri och partiledaren Bosko Obradovic framhärdar ändå med sitt budskap om att regeringens politik riskerar att få flyktingar att samlas i Serbien. Bosko Obradovic varnade nyligen på twitter om att flyktingar kommer fastna utan möjligheter att ta sig vidare: ”Migranter kommer inte kunna ta sig framåt eller bakåt och de kommer bli permanent bosatta här”, skrev han.

Samtidigt skriver Serbiens myndighet som ansvarar för flyktingar och migranter (Commissariat for refugees and migration) att de åsikter som Dveri och Bosko Obradovic ger uttryck för är ogrundade: av de flyktingar som anlände under flyktingkrisen 2015 är ”ingen kvar i landet”. Tidigare har myndigheten sagt att Serbien bara är ”en port in till EU”, skriver Balkan insight.

Serbien gränsar bland annat till Bosnien, Nordmakedonien, Kroatien och Ungern – varav samtliga är länder som antingen för en hård retorik mot flyktingar eller ett bristande mottagande som gör dem till transitländer. EU-landet Ungern skickar regelbundet flyktingar tillbaka till Serbien då de menar att Serbien är ett så kallat säkert tredje land och att de därför inte behöver skydd i Ungern.

Men i Serbien beviljades som sagt 35 uppehållstillstånd i fjol.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV