Radar · Nyheter

Ny studie: Alkoholkonsumtionen kostar 100 miljarder varje år

Ny studie visar hur mycket alkoholen kostar samhället varje år.

Alkoholkonsumtionen i Sverige kostar samhället 103 miljarder om året, enligt en ny studie som undersökt vilka samhällsekonomiska konsekvenser som drickandet får.

Kostnaderna för alkoholkonsumtionen i Sverige uppgår till 103 miljarder kronor under ett år. Det visar en ny studie om alkoholens kostnader och nyttor, som Systembolaget beställt av analysföretaget Ramboll.
Studien visar att alkohol är inblandat i hälften av alla misshandelsfall, och ungefär 660 000 av alla vårdbesök är alkoholrelaterade. Under ett år tas 625 000 alkoholrelaterade sjukdagar ut.

”Det behövs ökad kunskap och fakta om vad alkoholen faktiskt kostar samhället. I dag finns stora kunskapsluckor gällande uppföljning av alkoholens konsekvenser, och vi efterlyser att dessa luckor täpps igen. Det kan till exempel handla om att registerföra alkohol som en av flera orsaker i patientjournaler eller vid brott”, skriver Magdalena Gerger, vd för Systembolaget i ett pressmeddelande.

Även nytta med alkoholen

– Men vi har också tittat på nyttorna av alkoholkonsumtionen. Vi beräknar de till ungefär 10 miljarder kronor. Och att titta på just nyttorna är en ny typ av beräkning så vi har tagit några första steg kring hur man räknar på nyttorna, säger Clara Leandersson, nationalekonom som varit med och tagit fram studien, till TT.

Till positiva effekter räknas till exempel arbetstillfällen inom försäljning av alkohol och relaterade varor.

Så här fördelar sig kostnaderna för alkoholkonsumtionen i Sverige:

• Försämrad livskvalitet ca 43 miljarder
• Produktionsbortfall ca 35 miljarder
• Sjukvård ca 15 miljarder
• Brottslighet ca 9 miljarder
Studien ”Alkoholens samhällsekonomiska konsekvenser” finns att läsa här: omsystembolaget.se/kostnader
Källa: Systembolaget