Radar · Politik

Resursbrist leder till att få sexköpare straffas

Polisen på många platser runt om i Sverige prioriterar inte att ta fast sexköpare.

Att ta fast sexköpare är inte högsta prioritet för polisen, som hänvisar till resursbrist. Fyra län i landet inte dömde en enda person under 2019.

Anledningen till att så få personer döms för sexköp är inte att det inte förekommer. Enligt experter som Ekot varit i kontakt med när de granskat sexköp och antal dömda förövare beror det på resurser och vilka prioriteringar polisen i de olika regionerna gör.

I Kalmar, Blekinge, Gotland och Jämtlands län fälldes i fjol inte en enda person för sexköp.

– Anledningen att vi inte har lagförda sexköpare är en resursfråga. Vi har inte orkat ta det hela vägen, att sätta sig och spana med en liten resurs. Ta sexköpare efter sexköpare, och sen ta hand om kvinnan. Dit har vi inte kommit under det här året. Vi har inte lyckats prioritera det, säger Sten Sundin, kriminalkommissarie i Jämtland, till Ekot.

I Jämtland är polisen medvetna om att sexköp förekommer. Annonsering sker över hela landet på nätet och riktar sig ofta till sexköpare i specifika områden. Jämtlandspolisen är regelbundet i kontakt med kvinnorna som säljer sex.

Totalt dömdes 266 personer för 327 brott i fjol, men i hela landet anmäldes 750 brott. I Östergötland dömdes 42 personer, vilket är många sett till landets olika regioner.

– Det finns i dag en marknad som är alltför enkel för olika personer att sko sig på utsatta människor. Där måste vi bli än mer effektiva att ertappa de här personerna och få de lagförda, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland, till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV