Radar · Miljö

Trump gav klartecken för oljeborrning i naturreservat

Naturreservatet Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) i norra Alaska.

6 000 kvadratkilometer skyddad natur i Alaska öppnas nu upp för olje- och gasborrning. Naturreservatet Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) är USA:s största naturreservat med i stort sett orörd natur och knappt några vägar.

”Olje- och gasprogrammet kan skapa tusentals nya arbetstillfällen och generera tiotals miljarder dollar,” sa administratören David Bernhardt till reportrar, enligt The Hill.

USA:s regering vill hinna sälja projekteringstillstånden att utvinna olja före årets slut, enligt Le Monde, detta för att hindra en eventuell ny president att ändra beslutet om presidentposten byts i januari 2021.

Demokraterna fördömde beslutet, medan det fick beröm från republikaner. Enligt Supermiljöbloggen har republikaner har varit ute efter skyddsområdet ända sedan Reagan-administrationen först försökte sig på borrning år 1987, men förslagen på energiutvinning har förhindrats av landets demokratiska parti.

Matt Hill, talesman för den Joe Bidens presidentkampanj, sade i ett uttalande att han skulle ”fortsätta sina ansträngningar för att skydda Arctic National Wildlife Refuge” om han väljs.

Inrikesminister David Bernhard, tidigare lobbyist från oljeindustrin, mötte även hård kritik från miljörörelsen.

– Bernhardt godkänner en plan för att plundra Amerikas vildaste landskap på olja som vi kommer använda allt mindre av de kommande årtiondena, enbart för att gynna sina tidigare och kommande klienter, säger Jennifer Rokala, ordförande för Center for Western Priorities.

Miljöaktivister, som länge har kämpat för att hålla energiföretag borta från naturreservatet, är kritiska till regeringens egen miljöutredning som de menar är mycket bristfällig.

Under det senaste året har fem av USA:s största banker sagt att det är en dålig investering att borra i Arktis, enligt Natursidan.

Natursidan skriver att naturorganisationen Sierra Club meddelat att de kommer försöka stoppa beslutet:

– Trump-administrationens så kallade granskningsprocess av deras skamlösa utförsäljning av Arctic National Wildlife Refuge har varit en bluff från början. Vi ses i domstolen, sa Lena Moffitt, chef för Sierra Clubs Our Wild America-kampanj.