Energi · På gång

På gång

Orangutangräddningscentret Nyaru Menteung i Palangkaraya på Borneo.

17-23/8 Nätevenemang: Qom Ut är Jönköpings Pridefestival som arrangeras årligen sedan 2013. En rad digitala programpunkter äger rum under veckan,

Orangutangens dag

19/8 Nätevenemang: Save the orangutan Sverige uppmärksammar orangutangerna tillsammans med BOS Foundation och partners världen över. Det blir bland annat visning av den prisbelönta tv-serien Orangutan jungle school som följer livet på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Gävle Pride

20-23/8 Gävle: Gävle Pride fyller fem år och programmet rymmer föreläsningar, workshops, politiska samtal, musik och överraskningar – vissa live och vissa digitalt.

Djurens rätt: Skapa förändring med en vegansk garderob

20/8 Nätevenemang: Hur kan din garderob skapa förändring? Klädindustrin är en av de industrier där allra flest djur dör. Så hur kan vi, som konsumenter, bidra till förändring i världen och använda mode som en form av aktivism? Digital föreläsning med Sascha Camilli, grundade världens första digitala magasin om veganskt mode, Vilda magazine.

Manifestation för grisarna

20/8 Kristianstad: Animal save Sweden och Kristianstad pig save arrangerar vigil (vaka) utanför Scans slakteri i syfte att uppmärksamma grisarnas situation.

Att agera och kompensera för en klimatpositiv verksamhet

20/8 Nätevenemang: Klimatkompensation, klimatneutralitet och klimatpositiv är heta begrepp inom klimatarbetet. Vad innebär det att kompensera och hör gör man? Föreläsare är Håkan Nordin, med stor erfarenhet av hållbarhetsarbete i olika verksamheter. Arrangör är Jordens vänner.

80 år sedan mordet på Trotskij

20/8 Mexiko: Denna dag är det 80 år sedan mordet på Lev Trotskij i Mexico City 1940.

Skolstrejk för klimatet

21/8 Nätvenemang: Fridays for future arrangerar digital skolstrejk varje fredag.

Preems utbyggnad: faktakoll och samtal

22/8 Göteborg: Vad är egentligen problemen med Preems utbyggnad? Och hur kommer det sig att människor, grupper och organisationer runt om i landet motsätter sig Preems expansionsplaner? Jordens vänner arrangerar en föreläsning i Slottsskogen med Kajsa Falk och Hugo Norell.

Glass walls Stockholm

23/8 Stockholm: Djurrättsgruppen Active vegans Sweden arrangerar Glass walls, som är en stillastående och fredlig demonstration. Man står med skärmar och visar vad som verkligen händer i djurindustrin.

Ulricehamn Pride

24-29/8 Nätevenemang: Ulricehamn Pride är en lokal manifestation för en bättre värld med och för alla – med ett starkt samlande fokus på det breda rättighetsarbete som specifikt gäller hbtqi-personer. En rad seminarier och workshops arrangeras.

Årets rikare trädgård

24/8 Stockholm: Årets rikare trädgård tillkännages. Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens riksorganisation, Sveriges entomologiska förening, Biologiska mångfaldens dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-tv, Studiefrämjandet och Wild about gardens.

Klimat, säkerhet och geopolitik – hur navigerar vi i coronatider?

25/8 Nätevenemang: Hagainitiativet, Mistra Geopolitics och Stockholm Environment Institute anordnar webbinarium om klimat, säkerhet och geopolitik i coronatider.

Klimathäng i Slottsskogen

15/8 Göteborg: Klimathänget med Jordens vänner fortsätter, för den som är 13–25 år och vill engagera sig för miljön och klimatet, eller som redan har erfarenhet och fördjupad kunskap inom området.