Radar · Miljö

Ny studie: Miljontals ton mikroplast i Atlanten – långt mer än vad man tidigare trott

Flera miljoner ton mikroplast flyter runt i Atlanten.

Forskningsresultat från Storbritannien kastar nytt ljus över mängden mikroplast i Atlanten. Enligt en artikel i The Guardian uppgår mängderna till uppemot tio gånger mer än vad man tidigare har rapporterat.

Det är Storbritanniens oceanograficentrum som lagt fram de nya forskningsresultaten. Uppgifterna presenterades nyligen i tidskriften Nature Communications och har sedan dess plockats upp av flera brittiska medier.

De nya resultaten visar att mellan 12 och 21 miljoner ton mikroplastpartiklar flyter runt i Atlanten.

– Det är mycket mer än vad vi tidigare har beräknat. Mängden plast har tidigare underskattats, säger oceanograficentrumets forskare och projektledare Katsiaryna Pabortsava till The Guardian.

Enligt artikeln i The Guardian rör det sig om mängder som uppgår till hela tio gånger mer än vad man tidigare har trott.

Katsiaryna Pabortsava förklarar för BBC att man nått fram till de nya resultaten genom att studera just de allra minsta platspartiklarna, något som man tidigare inte har gjort.

Studien har genomförts under en expedition från Storbritannien till Falklandsöarna där man har analyserat plast som påträffats vid vattenytan och 200 meter ner i havet. Genom att mäta mängden mikroplast i den delen av havet så kan man sedan avgöra hur mycket plast som flyter runt i hela Atlanten, förklarar Katsiaryna Pabortsava för BBC.

Av alla prover som samlades in för analys var tre plastsorter överrepresenterade i studien – polyeten, polypropen och polystyren. Samtliga sorter är vanligt förekommande som förpackning inom livsmedelsindustrin.

Forskningsgruppen hoppas nu att de nya resultaten ska kunna hjälpa framtida projekt att mäta de ekologiska och miljömässiga skador som uppkommer till följd av att plast slängs i haven.