Radar · Basinkomst

Garanterad inkomst ska motverka rasism i USA

Stocktons borgmästare Michael Tubbs vill ha permanenta lösningar med garanterad inkomst.

De engångsutbetalningar som gjorts under coronakrisen bör permanentas, anser flera amerikanska borgmästare. En garanterad inkomst eller basinkomst skulle kunna bli ett effektivt verktyg för motverka den ekonomiska ojämlikhet som pandemin har förvärrat.

I vintras föreslogs basinkomst i Los Angeles, och i juni gick 16 borgmästare från bland annat Stockton, Atlanta och Pittsburg ut med en gemensam appell där de propagerade för införandet av en ovillkorad garanterad inkomst. Det stimulanspaket som delade ut checkar på 1200 dollar i mars, CARES Act, upphörde i slutet av juli och borgmästarna menar att behovet av en garanterad inkomst nu har blivit än mer angeläget för att komma till rätta med de ekonomiska skillnader mellan raser som pandemin har förvärrat, skriver NBC News. Stocktons borgmästare Michael Tubbs sa till exempel tidigare till NBC att garanterad inkomst är ett steg mot att ”utrota fattigdom”.

Den garanterade inkomsten riktar sig dock specifikt till behövande grupper, och röster höjs nu för att stödet bör vara av mer universell karaktär. En engångsutbetalning till amerikaner under en viss inkomsttröskel kan inte lyfta en person eller familj på det sätt som en månatlig check skulle kunna göra, sa Dorian Warren, ordförande för Community Change, en Washingtonbaserad organisation som arbetar med att stärka färgade låginkomsttagare. Han menar att initiativet från borgmästarna kan vara ett steg på vägen, och att lärdomar kan dras från bristerna i CARES Act, som enligt flera studier visade sig fördelades ojämnt.

Det finns en oro för att garanterad inkomst skulle ta medel från andra välfärdsprogram, eller att utbetalningarna inte når de mest behövande, till exempel hemlösa. Melvin Carter, borgmästare i St. Paul, Minnesota, förstår kritiken men tycker att erfarenheterna ändå talar för de positiva sidorna av en garanterad inkomst.

– Vi vill slå in på en väg mot en mer motståndskraftig och hållbar ekonomi för hela landet. Att göra ingenting är absolut inte ett alternativ, säger han till NBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV