Radar · Mänskliga rättigheter

Elfenbenskusten: Polis och våldsverkare attackerar demonstranter

Elfenbenskustens president, Alassane Ouattara.

Fem människor har hittills dött och ett drygt hundratal är skadade i samband med den senaste tidens protester mot Elfenbenskustens president. I samverkan med beväpnade män attackerar polis demonstranter. Det vittnar polispersonal om, rapporterar Amnesty International.

Det pågår utbredda protester mot att Elfenbenskustens president sedan 2011, Alassane Ouattara, har meddelat att han ställer upp för nyval i oktober.

En ytterligare mandatperiod för presidenten är emot landets lag, för enligt den har han inte rätt att regera under en tredje period. Runtom i landet protesterar nu människor som inte vill ha kvar honom som president.

– Polisens uppenbara samarbete med grupper av beväpnade män, som varken är utbildade eller tar ansvar för att kunna hantera protester, är extremt oroande. Det är en oroväckande upprepning av det tidigare sättet att använda inofficiella ”brottsbekämpande” agenter på Elfenbenskusten, säger Samira Daoud, Amnesty Internationals chef för Väst- och Centralafrika.

En polistjänsteman i staden Abidjan berättar för Amnesty International om hur dussintals män med macheteknivar och kraftiga påkar i händerna kommer i bilar och på motorcyklar till en plats med unga och fredliga demonstranter.

Demonstranterna ropar att den sittande presidenten, Alassane Ouattara, inte har laglig rätt att ställa upp i en tredje valkampanj i oktober.

Då går några av männen fram till polisbefäl på plats, växlar några ord och sedan ger sig de beväpnade männen på demonstranterna.

Polisen redogör för Amnesty International om hur och hans kollegor på plats reagerade:

– Vi blev chockade och förstod att deras närvaro inte kom sig av någon slump. Någon hade tydligen informerat dem. Det här är en mycket farlig utveckling och jag är verkligen orolig. Det påminner mig om två tidigare kriser där miliser spred terror bland befolkningen.

Enligt Elfenbenskustens minister för säkerhet och civilskydd, general Vagondo Diomande, arresterades cirka 70 personer mellan 10 och 14 augusti för ”störande av den allmänna ordningen, uppmaning till uppror, våld mot brottsbekämpande agenter och förstörelse av egendom.”

Samme minister har också bekräftat att fem personer har dödats i olika delar av landet under den här perioden i augusti: tre människor i Daoukro, en i Gagnoa och en femte person i Bonoua. Mer än 100 personer, inklusive tio poliser och två beväpnade män, har skadats.

Den 26 juni 2019 antog landet en ny strafflag som ytterligare undergräver rätten till yttrandefrihet och fredliga samlingar ”som kan påverka den allmänna ordningen.”

– Attackerna mot de som protesterar är en tydlig kränkning av rätten till yttrandefrihet och till att få samlas fredligt. Myndigheterna på Elfenbenskusten bör skydda, inte straffa, oppositionsledare, dissidenter, journalister och människorättsförsvarare, säger Amnesty Internationals Samira Daoud i ett uttalande.

President Alassane Ouattara har fått beröm för att han fått in kapital i landet genom utländska investerare. Här finns till exempel ett stort oljeraffinaderi och andra råvarutillgångar.

Samtidigt lever närmare 30 procent av befolkningen i svår fattigdom, enligt de svenska och norska FN-förbundens landinformation, Globalis.