Radar · Utrikes

President ville lotta ut lyxplan till folket

Bild inifrån Mexikos tidigare presidentplan.

Ett presidentplan värt över en miljard kronor är symbolen för allt som är fel i Mexiko. Det anser president López Obrador som i flera år har försökt att göra sig av med sin föregångares lyxtransport och ge skattebetalarna deras pengar tillbaka.

I två och en halv timme ropade barnen ut vinnande nummer. Miljontals lotter hade sålts inför veckans dragning då hundra personer skulle få dela på två miljarder mexikanska pesos (motsvarande omkring 834 miljoner kronor).

Men den här historien handlar om mycket mer än ett lotteri.
Det var bara den senaste vändningen i vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obradors många försök att framställa sig som ledaren som ska befria Mexiko från årtionden av korruption. I centrum står ett lyxigt presidentplan som López Obrador redan under sin valkampanj för två år sedan lovade att göra sig av med.

Marmor och läder

Planet, en Boeing 787 Dreamliner, beställdes av dåvarande presidenten Felipe Calderón 2012. Med marmorprytt toalettgolv, löpband, konferensrum och presidentsvit med privat dusch och dubbelsäng landade prislappen på motsvarande 1,9 miljarder kronor. I dag beräknas värdet ha sjunkit till 1,1 miljard.

När Mexikos nya Air Force One var klart för leverans hade Calderón lämnat makten. Istället var det Enrique Peña Nieto som fick sjunka ner i de nya lädersätena. Lyxkärran hamnade sedermera i frontlinjen för López Obradors valkampanj och han beskrev det som en symbol för regeringens korruption i ett land som kämpar med utbredd fattigdom. Han lovade att sälja planet och se till att pengarna gick tillbaka till folket. Själv skulle han ändå bara resa i ekonomiklass.

– Inte ens (USA:s president) Donald Trump har ett sådant här plan, dundrade den blivande presidenten.

Svårsålt

Han trodde nog inte att just det här löftet skulle vara så svårt att infria. Men trots att han satte sin stab på att hitta en köpare så snart han tillträtt i december 2018 skulle det visa sig att marknaden för ett begagnat specialbyggt miljardplan är ganska liten. Att bygga om det för kommersiellt bruk skulle kosta miljoner och få privatpersoner har råd att bekosta underhållet för en Dreamliner.

Enligt regeringen har det funnits flera intressenter – men ingen affär har gått i lås. López Obrador har sagt att regeringen inte kan sälja planet för mindre än vad det är värt.

I början av året kläcktes dock en ny idé för att göra sig av med planet. Ett lotteri. Det väckte många frågor bland folket som undrade saker som var vinnaren skulle parkera planet, vem som skulle flyga det och framförallt – vem skulle betala för kalaset? López Obrador lovade då att staten skulle stå för underhållet i åtminstone ett år, en nota motsvarande 15 miljoner kronor.

Den nya idén möttes av såväl skämtsamma tillrop som suckar över ännu en pr-kupp och planen skrotades snabbt. Men lotteriet anordnades ändå, men utan flygplan och med pengar i potten. Överskottet skulle stoppas in i det krisande vårdsystemet, lovade regeringen.

Kritiseras som pr-kupp

Målet var att sälja sex miljoner lotter för motsvarande 210 kronor styck, en stor summa i ett land där varannan invånare räknas som fattig. Dragningen skulle egentligen ske i maj, men för få hade köpt en lott. Och när vinnarna slutligen ropades upp i tisdags hade långt från alla sålts, vilket innebär att det mesta av intäkterna kommer att gå till att betala vinnarna.

Kritiker menar att tidpunkten för ett storartat lotteriskådespel är väl vald. López Obrador har haft blandade framgångar vad gäller sina löften att förändra Mexiko och hans popularitet har minskat i ljuset av regeringens hantering av pandemin, ekonomisk recession och ökat våld. Presidentens egen bror misstänks dessutom för att vara inbladad i korruption – så kanske hoppades López Obrador att Robin Hood-rollen skulle rikta strålkastarljuset bort från den besvärande detaljen en stund.

Och flygplanet? Det är fortfarande till salu.

Fakta: Lovade förändring

I valet som hölls i Mexiko sommaren 2018 vände väljarna till stor del det traditionella etablissemanget ryggen och gav sitt stöd till Andrés Manuel López Obrador. Hans parti Rörelsen för nationell förnyelse (Morena) blev också störst i kongressen efter valet som innebar en jordskredsseger för vänstern.

López Obrador beskrivs som en vänsterpopulist och har lovat att ta itu med ”maktmaffian” i Mexiko.

Samma dag som han svor presidenteden öppnade López Obrador i en symboliskt laddad gest dörrarna till presidentens residens Los Pinos i Mexico City för allmänheten. Han mer än halverade sin lön och gjorde sig av med en stor del av presidentens säkerhetsstyrka.

Börsen och valutan föll dock inför López Obradors tillträde, då många finansaktörer oroade sig för att den nya presidenten skulle agera näringslivsfientligt. Och 2019, under López Obradors första år vid makten, krympte ekonomin. Det var första gången sedan den globala finanskrisen 2009 som tillväxten var negativ, om än bara knappt.

Våren 2020 kom coronapandemin och under årets andra kvartal krympte ekonomin med drygt 17 procent.
Källa: Landguiden/UI