Radar · Inrikes

Krogrestriktioner kan förlängas till sommaren

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringar fram till första juli nästa år, enligt socialminister Lena Hallengren. ”Pandemin är inte över. Viruset finns kvar och smittspridningen ökar i Sveriges grannområde”, skriver ministern till TT.

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringsställen fram till första juli nästa år, enligt en promemoria från socialdepartementet. Den nuvarande lagen ska egentligen löpa ut vid årsskiftet, men nu föreslås det alltså att de restriktioner som sedan i somras gäller för bland annat barer och krogar ska fortgå.

”Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT. Hon fortsätter:

”Vi föreslår att nuvarande lagstiftning för serveringsställen ska förlängas – med samma regler som gäller nu för att motverka trängsel och smittspridning på till exempel restauranger och barer. Det är viktigt, eftersom serveringsställen annars är platser där man vistas länge och nära tillsammans med många andra, vilket ökar risken för smitta”.

Redan i mars kom föreskrifter, vilka gjorde det möjligt för serveringsställen att fortsätta hålla öppet, samtidigt som trängsel motverkades. Det var en lösning som behövde komma snabbt på plats, enligt ministern.

”För att ge bestämmelserna mer uthållighet och ge krögare bättre vägledning, tog regeringen fram en lag som gäller sedan i somras. Den lagstiftningen går ut till årsskiftet men bedöms alltså behöva gälla till utgången av juni nästa år. Därför remitterar vi det här förslaget. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lagen förlängs”, skriver Hallengren.

Efter remitteringen kommer regeringen som vanligt att analysera inkomna synpunkter. Tanken är sedan att lägga fram en proposition med förslaget att förlänga lagen enligt ovan.

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap
Källa: Folkhälsomyndigheten