Radar · Miljö

Hallå där… Alicia Turgay, 13 år, som på lördag plockar skräp…

Alicia Turgay, 13 år, från Botkyrka, är en av tusentals ungdomar som i helgen plockar skräp längs de svenska stränderna tillsammans med sin idrottsförening.

…på Slagsta strand i Botkyrka tillsammans med sitt basketlag, i samband med Strandens dag och International Coastal Cleanup Day.

Varför plockar ni  skräp på lördag?

– Vi i Botkyrka basket tycker att det är bra för miljön att plocka skräp, vi vill ställa upp. Då kommer skräpet inte i vattnet och så tänker jag att det hindrar djur från att få i sig skräp och bli sjuka eller dö.

Har du plockat skräp tidigare?

–Ja. Vi har plockat skärp med skolan till exempel. Jag tycker att det är jättebra. Man lär sig att hjälpas åt. Om jag ser skräp så är det väl bättre att jag tar upp det istället för att tänka att det är någon annans. Fast jag skulle vilja att vi fick fler papperskorgar här, det är inte tillräckligt många.

Vad kommer ni att göra med skräpet som ni plockat upp?

– Vi kommer att lämna in det och det som går att panta ska vi panta. Både naturen och laget tjänar på det. Vi pantar och får möjlighet att göra mer med laget, som att spela fler matcher. Vi har bestämt att vi ska plocka skräp från och med nu för att samla in pengar till laget, i stället för att sälja kakor. Då hjälper vi miljön samtidigt.

Vad tänker du kring nedskräpning?

–Jag tycker att det borde vara striktare regler kring det. Det är farligt för miljön och djur kan dö om de äter det.

<strong>Fakta: Strandens Dag</strong>

Tusentals ungdomar från idrottsföreningar runt om i Sverige plockar skräp längs våra stränder, samtidigt som ungdomar över hela världen ger sig ut för att göra detsamma under International Coastal Cleanup Day.
Skräpet som samlas in sorteras och kategoriseras, för att i nästa steg analyseras.
Bakom det svenska initiativet står Städa Sverige och Pantamera.
Källa: Städa Sverige