Energi

Gör dina egna rengöringsmedel

Ättika och bakpulver blandat i vatten rår på de flesta fläckar, bearbeta hårdare fläckar med ett suddgummi först.

Människor har städat sina hem i alla tider med hjälp av enkla, ofta hemgjorda produkter. För att spara pengar och i bästa fall skona naturen kan du göra dina egna. För att få dem att lukta trevligt tipsar Jerker Jansson också om hur du kan lösa upp dofter i sprit eller olja.

Det går att göra sina egna doftoljor genom att lägga örter, blommor eller liknande i olja och låta dem dra ur i ett par månader, men ärligt talat blir resultatet inte direkt lysande. För att verkligen få en olja som doftar tillräckligt starkt och friskt behöver man använda andra metoder, framförallt olika former av destillation.

En del doftoljor är inte bara trevliga att lukta på utan har andra egenskaper också. Citron- lavender- och tea tree-olja har till exempel antiseptiska egenskaper i sig och hjälper alltså till att hålla rent. Men eftersom doftämnena är upplösta i olja kommer det mesta av dem att flyta på ytan om rengöringsmedlet är baserat på vatten. Dessutom är risken stor att oljan lämnar en fet film över ytan som rengörs.

Dofter upplösta i alkohol är att föredra i rengöringsmedel. De är inte lika vanliga som doftoljor, men en enkel, trevlig parfym kan fungera lika bra. Det går precis som med oljor att göra sina egna spritbaserade dofter. Resultatet blir bättre om spriten är starkare än 40%, men vanlig vodka fungerar. Vattnet i spriten löser en del ämnen och alkoholen andra och alkoholen fungerar som konserveringsmedel.

Samla in de växtdelar du vill använda. Blanda färska blad, blommor och liknande med lika mycket sprit, skär dem fint och täck med alkohol i en burk med tätslutande lock. Låt burken stå sex veckor eller mer. Skaka den då och då och se till att alkoholen täcker allt innehåll.

Sila bort växtdelarna. Börja med en sil för att få bort de grövre delarna och avsluta med ett kaffefilter. Försök att få bort så mycket som möjligt av växtresterna, i alkohol ska de inte mögla eller ruttna, men blandningen kan mörkna eller börja dofta gammalt om där finns för mycket bitar av organiskt material i dem.

Det går också att använda torkade växter, men färgen blir inte lika trevlig och många växter förlorar sin doft när de torkar. Använd ungefär hälften så mycket av torkade växtdelar som av färska.

Tänk på att en hel del växter är giftiga att konsumera och att extraktionen gör att vissa ämnen koncentreras och till och med förändras i kontakten med alkohol. Så även om de fungerar bra att städa med bör man kolla noga att det är säkert innan man dricker dem.

Rengöringssprej

1/4 dl ättika (2 dl om du använder ättiksprit)
3 dl vatten
2 msk bakpulver eller bikarbonat
Doftessens

När bakpulvret blandar sig med ättikan kommer det att bildas koldioxid så blandningen kommer den att brusa upp. Häll vätskorna i flaskan först och tillsätt lite av bakpulvret i taget. Skaka ordentligt för att blanda allt och använd som vanligt rengöringsmedel.
Sprejen fungerar också som fönsterputs, men då utan doftolja. Späd den eventuellt med lite vatten. En skvätt ren sprit, brännvin eller vodka i blandningen hjälper till att lösa upp feta fläckar. Ammoniak används ofta i kommersiella produkter, men det är sällan det behövs.

Rödvinsfläckar är jobbiga
Rödvinsfläckar är jobbiga. Många häller salt på dem, men det hjälper inte. Använd bakpulver och ättika. Envisa fläckar kan ofta blekas med väteperoxid. Foto: Staffan Löwstedt/TT.

Rengöra mattor och textiler

Fläckar på mattor och andra textiler behöver inte nödvändigtvis betyda en dyr kemtvätt. Med enkla medel går det ofta att rengöra dem själv. Enklast är det med hjälp av bakpulver och ättika. Ättikan ska vara ungefär 2,5-ig, så om du har vanlig 24%-ig ättika hemma blanda ut den med nio delar vatten.

De flesta textilfärger är stabila nog att klara en sån lösning, men kolla gärna först att inte syran bleker din matta eller duk. Om det finns något hörn eller flik som inte syns så bra på textilen, droppa lite av lösningen där och vänta några timmar.

1. Skrubba bort så mycket som möjligt av fläcken med en kraftig borste.

2. Gnugga fläcken ordentligt med bakpulver.

3. Låt bakpulvret sitta kvar och spreja fläcken med ordentligt av ättikslösningen. Syran i ättikan kommer att bryta ner bakpulvret vilket gör att den kommer att bubbla. Det är inget farligt. Låt blandningen verka i åtminstone tre timmar.

4. Skrubba med borsten för att få blandningen att verka på djupet. Låt torka över natten.

5. Dammsug bort fläcken när mattan är torr. Skrubba med en torr borste för att få bort alla rester och dammsug igen.

Spar en tom sprejflaska och fyll den med hemgjort rengöringsmedel
Spar en tom sprejflaska och fyll den med hemgjort rengöringsmedel. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Luftrenare

Förutom att de flesta luftrenare luktar billig parfym innehåller de ämnen som många reagerar negativt på även om de inte är direkt allergiframkallande. Om du har en skvätt ren sprit och en trevlig doftolja eller spritbaserad essens som du vet att du gillar och tål är det enkelt att göra sin egen sprej.

3 delar vatten
1 del vodka
Doftessens

Blanda alla ingredienser i en sprejflaska. 10-20 droppar essens brukar räcka till en liter vätska. Spriten löser upp en del av oljan om du använder doftolja, men det kan ändå bli lite fettpärlor på ytan. Skaka flaska varje gång du använder den i så fall och undvik att spreja på ytor som är känsliga för fett.

Kopparrengöring

Det är vackert med koppar som har mörknat och ytan som bildas när syret verkar på metallen bildar ett skyddande lager som gör att oxidationen upphör. Men det lagret är inte särskilt djupt så risken är inte stor att kopparföremålet skulle slitas ner bara för att man gör rent det. Med tiden kommer ytan att mörkna igen.

Återigen är ättika bra att rengöra med. Ättikssyran reagerar med ämnena på kopparens yta och kvar blir ren metall. Eftersom ren ättika är som vatten i konsistensen är det svårt att få den att sitta kvar på ytan och den torkar lätt bort. Det går att blanda ättika med något som gör den segare, men om du har lite ketchup hemma är det den perfekta kopparrengöringen med lagom kladdighet och andel ättika.

Smeta in kopparföremålet med ketchup och täck det gärna med en hink eller skål för att ketchupen inte ska torka. Vänta tills du ser att metallen får lyster och ytlagret försvinner. Skölj av ketchupen och putsa med en mjuk, torr, trasa.

Jerker Jansson