Radar · Utrikes

FN-rapportör om Belarus: Risk för ny järnridå

 Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja talade under fredagen under ett videomöte med FN:s människorättsråd om situationen i landet. ”Vi kräver ett omedelbart frigivande av politiska fångar” säger oppositionsledaren från sin exil i Litauen.

– Jag understryker ännu en gång vår benägenhet att samtala med myndigheter för att nå en fredlig lösning på krisen som drabbat vår nation” säger Tichanovskaja under det videosända mötet.

– Vi kräver att militärens våld mot fredliga demonstranter omedelbart upphör. Vi kräver ett omedelbart frigivande av politiska fångar, fortsatte oppositionsledaren.

Under videmötet, som pågår under hela fredagen, avbröts talarna med jämna mellanrum av delegater från Ryssland, Belarus, Kina och Venezuela som invände mot anklagelserna mot belarusiska myndigheter.

FN-rapportörens oro

– Vi får inte tillåta att ännu en järnridå faller över den europeiska kontinenten, säger Anaïs Marin, FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Belarus under mötet.

Även FN:s människorättschef Michelle Bachelet talade under den extrainsatta debatten med fokus på de belarusiska myndigheternas övergrepp mot oppositionella och demonstranter.

Beslutet att hålla debatten fattades efter stöd från 25 av människorättsrådets 47 medlemmar. Det är sjätte gången i rådets 14-åriga historia som en sådan extrainsatt, så kallad ”brådskande debatt”, hålls.

"Trovärdiga anklagelser"

Omfattande protester har skakat landet efter valet den 9 augusti, som Aleksandr Lukasjenko påstår sig ha vunnit med 80 procent av rösterna.

Den auktoritäre presidenten, som styrt landet i 26 år, har vägrat gå med på kraven om att kliva åt sidan och har vänt sig till Ryssland för hjälp med att hålla fast vid makten.

EU, som begärt ett möte i rådet, har lagt fram ett resolutionsutkast där man uttrycker oro över ”trovärdiga anklagelser om människorättsövergrepp som har ägt rum i Belarus inför presidentvalet 2020 och efteråt”, samt utbredda trakasserier mot oppositionen, människorättsförsvarare och journalister.

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.