Radar · Utrikes

USA:s utrikesminister besöker olagliga bosättningar på Västbanken

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett tidigare besök, i augusti 2020.

För första gången någonsin planerar en amerikansk utrikesminister att besöka Israels bosättningar på ockuperad mark. Bland Mike Pompeos resmål kommande vecka finns en vingård på Västbanken, och Golanhöjderna, rapporterar Haaretz.

För ett år sedan helomvände USA i frågan om de israeliska bosättningarna på ockuperad mark på Västbanken. Bosättningar som bryter mot ett antal internationella överenskommelser, däribland fjärde Genèvekonventionen från 1949, och flera FN-resolutioner.

Mike Pompeos tredagarsresa innehåller bland annat möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han ska även som första amerikanska utrikesminister besöka bosättningar på Golanhöjderna, som Israel ockuperat från Syrien, liksom vingården Psagot på Västbanken som landet ockuperat från palestinierna.

2019 skapade vingården rubriker för att den ville upphäva ett beslut från EU-domstolen i Luxemburg. Domen hade slagit fast att viner från Israels bosättningar på ockuperad mark på Västbanken och Golanhöjderna ska ursprungsmärkas så att det framgår att varorna inte kommer från Israel utan från områden som staten ockuperar. Syftet var att konsumenter inte ska missledas.

Samarbete återupptas mellan Israel och Palestina

Kort efter beslutet i EU-domstolen 2019 gjorde Mike Pompeo följande utspel på en amerikansk presskonferens:

– Efter att noggrant ha studerat alla aspekter av den juridiska debatten, har vår regering enats om att etablering av israeliska, civila bosättningar på Västbanken inte är oförenlig med internationell lag.

Som tack för stödet släppte vingården Psagot ett vin med namnet ”Pompeo”, men som av kritiska palestinier går under namnet ”apartheid-vin”.

Det palestinska styret på Västbanken har nu meddelat att samarbetet med Israel återupptas i samband med Pompeos besök, ett besked som bland annat innebär att transporter av palestinska patienter till israeliska sjukhus kan återupptas. Det rapporterar TT-AFP.

Samarbetet stoppades av den palestinske presidenten Mahmud Abbas i maj 2020, som ett svar på Israels planer på att annektera delar av Västbanken. Planer som avblåstes i augusti.

Att USA:s utrikesminister ska besöka de ockuperade områdena väcker även stark kritik. Den palestinska ambassadören i Storbritannien, som tidigare har arbetat i USA, Husam Zomlot, twittrade i fredags: ”Otänkbart men inte överraskande. Israeliska koloniala bosättningar på ockuperat palestinskt område är olagliga före och efter Pompeos besök. Vad besöket uppnår är att det gör Trump-administrationen medskyldigt till krigsbrott”.