Glöd · Panelen

Syrepanelen – om de nya coronareglerna

Statyn Lekande barn i Lund har fått munskydd.

Den 24 november börjar nya coronarestriktioner att gälla – inga sammankomster med mer än åtta personer. Vad anser du och/eller din organisation om det? Är det nödvändigt, tillräckligt, effektivt? Ser du problem med en sådan regel?

I min organisation diskuterar vi internt vad det innebär för oss – när corona först anlände var vi väldigt bestämda med att stänga ner aktiviteter som riktade sig till allmänheten. Senare hittade vi en bra balans med begränsade inbjudningar och utomhusaktiviteter. Just nu är vi inte helt överens om vi ska räkna interna aktiviteter – kan vi vara fler än åtta i taget?

Det är ju väldigt svårt att svara på vad som är effektivt, det finns ju inget facit. Men på det stora hela har jag förtroende för de rekommendationer vi hittills har fått.

Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet

Att regeringen nu inser allvaret är bra. De striktare restriktionerna måste dock följas av kompensation till de verksamheter som drabbas. När staten inför i det närmaste näringsförbud för vissa verksamheter, måste de också stå för den förlust dessa verksamheter gör, så att det finns något att komma tillbaka till när vi tagit oss igenom det här. Där väntar vi fortfarande på besked från regeringen.

Pontus Bergendahl, 51 år, Extinction rebellion

Vi överlåter åt experterna hur man bäst bekämpar en akut pandemi. Inom XR lyssnar vi, tar vi vårt ansvar och följer riktlinjerna trots att det är ett allvarligt avbräck i klimatarbetet. Vi tappar hela tiden momentum när vi så akut behöver en grön omställning i coronatider. Det man skulle kunna önska är lite mer lyhörda politiker, nu när vi inte kan göra oss hörda på gatorna, men det är nog för mycket att hoppas på.

Trots att vi förstår behovet av nya riktlinjer ter sig utformningen av restriktionerna lite märkliga. Jag tror inte man behöver vara konspiratorisk lagd för att se kopplingen mellan miljardinvestering i SAS och avsaknaden av restriktioner för fulla flygplan.

Vidare är den politiska kortsiktigheten slående. Om regeringen verkligen vill bekämpa pandemier skulle de kväsa djurindustrin (som minknäringen), kraftfullt hantera miljöförstöringen och artutrotningen samt angripa grundorsakerna till klimatförändringarna.

Jan Strömdahl, 83 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Jag håller mig på 2 meters avstånd från den frågan. Det räcker med att alla andra är experter.

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

De nya restriktionerna är inte tillräckliga och det kommer drygt en månad för sent. Eftersom det inte genomfördes kraftiga restriktioner i oktober i landets större städer sitter vi nu där vi sitter. Regeringen går så långt som nuvarande lagstiftning tillåter och vi kan nu officiellt dödförklara den ”svenska modellen” för att hantera covid. Ansvaret faller tungt på regering, regioner och Folkhälsomyndigheten för den brutalt misslyckade hanteringen av covid i Sverige.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Snack om att slopa utvecklingssamarbete är ett större hot mot civilsamhället och global demokrati än att hålla avstånd. I pandemins spår har auktoritära ledare världen över minskat politiskt utrymme, strypt rättigheter, sanktionerat polisbrutalitet och skapat polarisering. Våra partner i LA och Sydasien jobbar hårt för att minska effekterna. Till exempel organiserar Cetap i Brasilien lokala producenter och delar ut matpaket till familjer utan annat skyddsnät. Att i denna situation vilja lämna medmänniskor i sticket för att vi inte kan dricka öl och se fotboll i Sverige är pinsamt.

Gunnel Malm, 72 år, Julita

Helt okej för min del, jag hade redan ställt in planerad träff med vänner. Om alla skötte sig skulle vi, troligen, ha färre smittade. Dags att alla tar sitt ansvar som medmänniskor.

Martin Nihlgård, 49 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

Det är förståeligt att Sveriges regering ökar restriktionerna för att minska smittspridningen, men det är ett lömskt vapen makthavarna håller i. Det är oerhört viktigt att civilsamhälle, fri media och oberoende rättsväsende håller ögonen på åtgärderna och ser till att de är rimliga och verkligen bara blir tillfälliga. Regimer på många håll i världen använder pandemin som förevändning att strypa mötesfrihet och yttrandefrihet. Det finns all anledning att vara orolig för demokratins överlevnad på många håll i världen.

Malin Nilsson, 36 år, generalsekreterare, IKFF

Begränsning av mötesfriheten är en allvarlig inskränkning i våra demokratiska rättigheter och som civilsamhälle har vi ett ansvar att noga granska och ifrågasätta sådana. Samtidigt ser vi att en ökad smittspridning skördar liv och sliter ut hårt kämpande vårdpersonal. Kvinnor täcker upp med obetalt arbete när vård och omsorg inte räcker till, men utgör också en majoritet av den offentlighet som ska möta krisen. För deras, och för alla andras, skull behöver vi alla göra allt vi kan för att hindra ytterligare spridning.