Radar · Migration

Sonen drunknade i havet – nu åtalas pappan av grekiska myndigheter

Arkivfoto från förra året där grekiska kustbevakningen leder in en gummibåt mot ön Samos.

Pappan till en sexåring som dog när de båda försökte ta sig över havet från Turkiet till den grekiska ön Samos riskerar tio års fängelse. Det då de grekiska myndigheterna åtalar honom för att ha riskerat sin sons liv.

Den 25-årige mannen från Afghanistan och hans sexåriga son var på väg från Turkiet mot grekiska ön Samos tillsammans med 22 andra migranter när deras båt kapsejsade för knappt två veckor sedan. Sonens kropp hittades senare på en strand på Samos, medan de övriga i gruppen kunde räddas.

Men nu riskerar pappan 10 års fängelse, då de grekiska myndigheterna har åtalat honom för att ha riskerat sin sons liv. Detta är första gången som ett liknande åtal sker mot en asylsökande redan vid ankomsten till ett land, uppger juristen Vassilis Kerasiotis, chef för den ideella organisationen HIAS Grekland, till tidningen The Guardian.

Kan användas som hinder mot asylsökande

– Den här gången ser vi anklagelser för att utsätta en minderårig [person] för fara som resulterat i döden … Vi har sett sådana åtal av samma skäl i flyktingläger i landet tidigare, men aldrig tidigare vid en ingångsplats. Så detta innebär en tydlig förskjutning av angreppssätt, säger han.

Mannens advokat, Dimitris Choulis, sa till The Guardian att han var orolig över att räddningsuppdraget tagit lång tid att genomföra, men också att det fanns en större oro över att dessa åtal kan användas som ytterligare ett hinder mot asylsökanden.

– Om [asylsökande] vet att om du går in i en båt med din familj så kommer du att bli brottsligt anklagad för att du sätter dem i fara, då skapar vi fler hinder för människor att komma hit, sa han.

"En direkt attack mot rätten att söka asyl"

Josie Naughtton, vd för välgörenhetsorganisationen Choose love säger till the Guardian att det handlar om kriminalisering av en far som försökte söka säkerhet för sig och sin son i Europa och hur det tydligt återspeglar misslyckandet med den europeiska migrations- och asylpolitiken.

– Med misslyckandet med att skapa säkra och lagliga vägar för att söka säkerhet i Europa tvingar politiker medvetet människor att ta farliga resor till sjöss. Dessa anklagelser mot en sörjande far är orättvisa och en direkt attack mot rätten att söka asyl. Europeiska unionen måste snarast hitta en human, rättighetsbaserad lösning, sa hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV