Glöd · Debatt

”Sluta tävla i att döda”

Femton poäng för varje skata som skjuts får deltagarna i Rovdjurskampanjen.

DEBATT Första gången jag hörde talas om Rovdjurskampanjen trodde jag inte att det var sant. Därför känns det viktigt att skapa opinion mot denna nöjesjakt som är, som vi ser det, en uppvisning i tortyr, förföljelse samt djurplågeri.

Enligt Jägareförbundets egen statistik dödas årligen cirka 400 000 djur av arterna rödräv, grävling, mård, mink, iller, kråka, skata, måsfågel och nötskrika för att genast kastas på en stinkande hög i skogen. Det handlar om jakt på små rovdjur, så kallad predatorjakt. Tävlingen Rovdjurskampanjen är en poängtävling i just detta och arrangeras av tidningen Jaktjournalen sedan cirka 20 år tillbaka. Den pågår mellan den 1 augusti och mitten av april nästkommande år. En skjuten räv ger 120 poäng, mård 90, grävling 80, mink 20, iller 20 samt kråka, måsfågel, skata och nötskrika vardera 15 poäng.

Tävlingen går alltså ut på att döda så många små rovdjur som möjligt. Jägarna kallar detta för viltvård och menar att det framför allt gynnar arter som är rovdjurens bytesdjur såsom rådjur, harar och skogsfåglar. Jaktbara arter gynnas alltså. Det verkar således till stor del från jägarhåll handla om att man önskar en natur som dignar av bytesdjur som man fritt och ostört kan jaga utan konkurrens från de små rovdjuren.

Detta är ett meningslöst dödande som orsakar omätbart lidande och visar på ett stort förakt för både djur och natur. Vi anser att naturen sköter sig bäst utan inblandning från människan. Det finns ett finstämt samspel mellan alla djur i naturen, som gör att en balans upprätthålls. Människan kan aldrig ersätta rovdjuren, varken de små eller de stora! De djur som dödas i Rovdjurskampanjens olika klasser poängsätts alltså och den som vid slutet av tävlingen samlat flest poäng i sin klass får pris och äran som årets viltvårdare.

Den som vann öppna klassen i år hade samlat ihop 11 900 poäng genom att döda 37 rävar, fyra grävlingar, 34 mårdar, 21 minkar och 244 fåglar. I klassen yrkesjägare/jaktelever fanns bara en tävlande och han hade bland annat dödat 55 rävar.

Viltvård kallas detta enligt jaktlagen när det i själva verket handlar om att tävla om vem som kan döda flest levande varelser. Det är så utstuderat grymt och onödigt. Är det här verkligen något jägarkåren ska syssla med i vår moderna tid?

Vi i Jaktkritikerna vill att alla ska få veta vad som pågår. Tillsammans kan vi skapa opinion mot den grymma nöjesjakten, där djur bara ses som troféer i en lek.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV