Radar · Morgonkollen

Avfärdar valfusk – sparkas av Trump

USA:s högste chef för cybersäkerhet, Christopher Krebs, har fått sparken av president Donald Trump efter att han förnekat omfattande valfusk.

USA:s president Donald Trump sparkar landets chef för cybersäkerhet, Christopher Krebs, eftersom denne har tillbakavisat Trumps påståenden om att det ska ha förekommit omfattande röstfusk i presidentvalet.

”Det senaste uttalandet från Chris Krebs om säkerheten i valet 2020 är mycket felaktigt, eftersom det har förekommit omfattande oegentligheter och bedrägerier,” skriver Trump på Twitter.

Som chef för Cisa, den myndighet som är ansvarig för cybersäkerhet i USA, skrev Krebs i förra veckan ett uttalande tillsammans med en lång rad högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter, där de sade att presidentvalet 2020 var det säkraste i USA:s historia.

”Vi vet att det förekommer flera ogrundade påståenden och möjlig desinformation om valprocessen, men vi kan försäkra er om att vi har det största förtroende för vårt valsystems säkerhet och integritet. Det borde ni också ha”, skrev de bland annat.

Christopher Krebs var då öppen med att han trodde att han skulle få sparken av Donald Trump.