Radar · Nyheter

Uppdrag granskning: Zaida Cataláns kollega i livsfara

Den svenska FN-experten Zaida Catalán hade en bakgrund i Miljöpartiet.

Den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades tillsammans med sin kollega Michael Sharp i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Detaljerna kring mordet har varit oklara, och FN har anklagats för att mörka viktiga uppgifter om mordet. Nu har Uppdrag granskning avslöjat att hennes samarbetspartner kan sväva i livsfara.

Nya uppgifter i fallet med de mördade FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp har nu kommit fram. Enligt Uppdrag granskning (UG) kan svenska Zaida Cataláns kollega vara i livsfara, om inte FN agerar i tid denna gång.

Den lokala människorättsaktivisten Felix Maroyi blev Zaida Cataláns närmaste samarbetspartner kort efter att hon anlände till Kongo-Kinshasa sensommaren 2016.

Tillsammans samlade de in bevis mot en högt uppsatt milisledare, Frederic Batumike. För att samla in bevisning mot honom använde Catalán en särskilt penna, som skulle spela in samtal då en kongolesisk man infiltrerade beställningen av ett mord. Batumike ska ha övertalat soldater att våldta små barn, genom att använda sig av en häxdoktor.

– Och det här grep ju tag i Zaida…Fullständigt. Så att hon… Såg det som sin… Sitt uppdrag att få fast de som gjorde detta, säger Zaida Cataláns Elizabeth Morseby syster i UG.

Frederic Batumike sitter instängd i fängelse på grund av de bevis som Zaida Catalán och Felix Maroyi samlade in mot honom tiden innan hon mördades, något bland annat Aftonbladet rapporterade om i december 2017.

Nu hotas Felix Maroyi till livet. Han beskriver i Uppdrag granskning att livet blev en mardröm efter rättegången mot Frederic Batumike.

– FN måste göra något. Han kan inte fortsätta leva såhär under hot, säger systern Elizabeth Morseby i programmet.

Ropar på hjälp

Aftonbladets Staffan Lindberg och UG har tagit emot brev från Felix Maroyi, där han ber om hjälp. Maroyi var åklagarens nyckelvittne när Frederic Batumike och tio andra dömdes för brott mot mänskligheten. 

–  Han vill korrumpera rättvisan för att bli frikänd och han vet att jag är den enda som kan tillhandahålla tydliga bevis som förhindrar att han friges. Han måste alltså döda mig, för då finns det inte längre någon som kan lämna så tydliga bevis, säger Felix Maroyi.

När UG för några veckor sedan pratade med Felix Maroyi hade FN inte svarat på hans rop på hjälp. Kort innan programmet sändes gjorde de dock det, och sa att de är medvetna om hans situation och att de följer fallet.

–  Det vi kan säga är att FN:s människorättskontor följer upp fallet, men vi kan inte avslöja några detaljer om eventuellt skydd för enskilda individer. Det är för deras egen säkerhet, säger Mathias Gillman, tillförordnad talesperson FN i Kongo, till UG.

Många oklarheter

Både milisgruppen Kamuina Nsapu, som av myndigheterna pekats ut som de som mördade Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp, och regeringen har gjort sig skyldiga till massövergrepp. Zaida Catalán utredde dessa övergrepp efter att våldsamheter intensifierats i Kasaiprovinsen under 2016, bland annat gällande omfattande sexuellt våld mot barn.

Förhållandena som ledde till hennes död har mörkats av FN, och mycket tyder på att den kongolesiska regeringen är skyldiga till mordet. Bland annat så har UG tidigare avslöjat att överste Jean De Dieu Mambweni, som varit vittne under rättegångarna om mordet, ljugit i rättssalen. Det var han som kopplade ihop Zaida Catalán med den agent från säkerhetstjänsten som sedan tog dem till den plats där de mördades.

Jean De Dieu Mambweni sitter nu häktad misstänkt för bland annat stämpling till mord. Landets nya regering erkänner att personer inom stadsapparaten kan ha inblandning i mordet på FN-experterna.