Radar · Miljö

Kravet: Boka tomma hotellrum åt hemlösa

I Stockholm lever omkring 350 personer i akut hemlöshet.

Coronakrisen kan slå hårt mot hemlösa och andra utsatta. Nu vill föreningen #utanskyddsnät att regeringen bokar upp hotellrum och köper restaurangmat för att lindra situationen.

Hotell och restauranger gapar tomma och antalet varsel växer dag för dag. Samtidigt riskerar soppkök och härbergen att stängas igen. Igår meddelade pingstkyrkan i Västerås att de stänger sitt härbärge, då majoriteten av volontärerna är över 70 år och behöver isolera sig för att undvika coronasmitta. Föreningen #utanskyddsnät menar att staten kan möta både den de hemlösas behov och den krisande branschens.

– Det vore en win-win om regeringen bokade tomma hotellrum och köpte restaurangmat, säger ordföranden Lotten Sunna.

Föreningen #utanskyddsnät är sprungen ur #metoo-uppropet med samma namn och representerar flickor, kvinnor och transpersoner med erfarenhet av droger, sex mot ersättning, psykisk ohälsa, hemlöshet och kriminalitet. Nu vill man rikta ljuset mot hur coronasmittan kan drabba de mest utsatta.

– I vår grupp har många underliggande sjukdomar. Samtidigt är man särskilt utsatta för smitta eftersom man svårt att dra sig undan. Man vistas i offentliga miljöer och är tätt inpå varandra på härbergen. Råden om att undvika sociala kontakter och tvätta händerna är omöjliga att följa om man inte har ett hem, säger Lotten Sunna.

Än så länge har det varit tyst från ledande politiker när föreningen framfört sitt förslag.

– Nu har politiker och allmänhet fokus på de stora dragen. Det är vår uppgift att peka på att det finns de som är särskilt utsatta. Vi kommer fortsätta att tjata för att de inte ska glömmas bort, säger Lotten Sunna.