Intro

Kommer vi ihåg de mest utsatta?

När rädslan griper tag, vilka tänker vi på då? Säkert på oss själva och de vi har närmast. Men när krisen slår till räcker solidariteten i bästa fall längre än så. De senaste dagarna har vi sett hur människor erbjudit äldre och andra i riskgrupper hjälp med handling och annat de behöver.

Samtidigt finns de som riskerar att glömmas bort. Till de allra mest utsatta hör hemlösa. De som saknar hem att isolera sig i. De som lever sina liv i den offentliga miljö vi andra uppmanas att undvika. Många av dem har underliggande sjukdomar. I dagens Syre berättar vi om föreningen #utanskyddsnäts krav på politikerna: Boka hotellrum och köp restaurangmat åt dem som saknar hem. På köpet kan en krisande bransch få en hjälpande hand.

Idag kan du också läsa om uppgifter till Syres migrationsreporter Hanna Strid om att Migrationsverket och gränspolisen i spåren av corona-pandemin nu ställer in deportationer till Afghanistan och släpper dem som nu sitter i förvar. 

Dagens Syre – som så många andra tidningar just nu – domineras av corona-pandemin. Men vi försöker att inte glömma att också annat viktigt sker i vår omgivning. I dag berättar vi bland annat om en ny studie som pekar på att miljövinster med ekologisk odling ofta missas när matens miljöeffekter analyseras.