Radar · Nyheter

Hård kritik från revisorer av upphandlingen av Apotekstjänst

Varuförsörjningsnämnden ordförande Bechet Barsom (KD) och vice ordförande Tommy Levinsson (S).

Varuförsörjningsnämnden får hård kritik av revisionerna för upphandlingen i höstas som ledde till materialkris i sjukvården. Revisorerna överväger att föreslå att nämnden inte beviljas ansvarsfrihet.

Nu har revisorerna uttalat sig om höstens leveranskaos i Uppsala och fyra andra regioner.  Både upphandlingen och skiftet till den nya leverantören Apotekstjänst får allvarlig kritik av revisorerna. Effekten blev en materialkris som drabbade flera regioner i höstas, där till exempel Region Uppsala hamnade i ett långvarigt stabsläge och bland annat stoppade hundratals planerade operationer.

Enligt rapporten från revisorerna gjordes ingen riskanalys som tog hänsyn till hur känslig vården är för störningar. Vidare var förfrågningsunderlaget utformat så att det enda utvärderingskriteriet för priset. Enligt uppgift var Apotekstjänst bud 14 miljoner kronor mindre per år än vad den forna leverantören Mediq kunde lägga.

Även riskanalyserna som gjordes under implementeringsfasen var otillräckliga och inte tog med kärnverksamheternas perspektiv, enligt revisorerna.

Behcet Barsom (KD), som är ordförande för varuförsäljningsnämnden, tonar ned kritiken.

– Vi tog fram en riskanalys och man gjorde ju tester långt innan Apotekstjänst satte igång. Man testade transaktioner, ordrar och liknande man gjorde många tester som verkade flyta på. Jag var själv och besökte lokalerna och träffade ledningen för Apotekstjänst och allt verkade flyta på som det borde göra. Jag kunde säkert göra mer men det är svårt att förutsäga allt, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Anders Toll (S), ordförande för revisorerna i Region Uppsala, har varuförsörjningsnämnden litat alldeles för mycket på Apotekstjänst AB.

– De borde ha åkt ut till Apotekstjänst och kollat själva att allt var i sin ordning. Nu litade man på vad distributören meddelade muntligen, säger Anders Toll till Aftonbladet.

Revisorerna överväger att föreslå att nämnden inte beviljas ansvarsfrihet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV