Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Coronaviruset har upptäckts hos en stam som lever i Amazonas regnskog i Ecuador. En undersökning som Kaliber i Sveriges Radio gjort visar att flera av Sveriges skyddsrum klarar inte kraven om att kunna iordningställas inom 48 timmar.  Allt fler personer söker hjälp som offer för människohandel. Det visar en årlig rapport från Plattformen civila Sverige mot människohandel.
I dag:
• Arbetsförmedlingen publicerar veckostatistik om arbetssökande och lediga platser.
• Nilsson Piraten-sällskapet tillkännager årets Piratenpristagaren via Skåne TV.
• Skolorna i Belgien öppna igen efter coronakrisen.

"Själen kan också vara en erogen zon." – Raquel Welch (född 1940), amerikansk skådespelare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det fascinerande växters dag. Den uppmärksammas i fler än 50 länder. Vanligtvis – i annat än coronatider – slår hundratals botaniska institutioner och trädgårdar upp sina portar för att visa en fascinerande värld. Syftet är att påminna om växternas avgörande betydelse för vårt samhälle.

DET HÄNDE DÅ

För 30 år sedan, 1990, avtäcktes den nya Svampen vid Stureplan i Stockholm. Den ursprungliga Svampen byggdes 1937 som väderskydd för spårvagns- och bussresenärer och blev en av Stockholms mest kända byggnadsverk, men efter trafikomläggningar hade den rivits 1988.

För 40 år sedan, 1980, fick vulkanen Mount Saint Helens i den amerikanska delstaten Washington ett explosivt utbrott efter att ha slumrat i 123 år. Toppen slets av och jordskred, lava och slam förstörde enorma områden. 56 människor omkom. Stoft och aska förmörkade himlen och påverkade vädret över jorden. Man fick använda sig av snöplogar för att få bort askan.

45…

…procent av landets 15-åringar konfirmerades under 1999, visade siffror för 20 år sedan, 2000, från Svenska kyrkan. Det visade på en minskning under decenniet. 1990 hade 60 procent konfirmerat sig.