Radar · Politik

Knappt om tid för oeniga ledare i EU

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får en nyckelroll i förhandlingarna kring EU:s coronastöd och budget, eftersom Tyskland tar över som ministerrådets ordförandeland från den 1 juli.

Tiden är knapp för EU att enas om coronastöd och en ny långtidsbudget.
Tyskland pressar på för ett beslut redan innan sommarlovet.

Ingen räknar med något genombrott när EU:s stats- och regeringschefer håller webbtoppmöte på midsommarafton om coronastöd och nästa budget.
Men innan slutet av juli vill åtminstone Tyskland ha en uppgörelse klar.

– Det bästa vore om vi kan nå ett avtal innan sommarledigheten, säger förbundskansler Angela Merkel i sitt framträdande i den tyska förbundsdagen inför toppmötet.

Vi måste agera snabbt och beslutsamt, fastslår förbundskanslern enligt nyhetsbyrån AFP.

Stöd och budget

EU-kommissionen har föreslagit ett omfattande coronastöd på totalt 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag. Samtidigt har ett nytt förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027 lagts fram. Budgeten ligger på sammanlagt 1 100 miljarder euro – något mindre än originalplanerna från 2018, men samtidigt något mer än det senaste kompromissförslaget från i februari.

Midsommaraftonens möte ger främst ledarna en möjlighet att lägga fram sina åsikter – även om de flesta redan på förhand vet väldigt väl vad de andra länderna anser.

– Länderna har olika intressen. De försöker maximera vad de får och minska vad de måste bidra med. Men vi behöver sådana här tillfällen när vi har en kollektiv diskussion, konstaterar en högt uppsatt EU-tjänsteman inför mötet.

En kompromiss

Toppmötet kommer från och med nästa vecka att följas av enskilda samtal mellan EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och de olika stats- och regeringscheferna. Det ska sedan mynna ut i ett kompromissförslag som ledarna får en ny chans att samlas kring, förhoppningsvis öga mot öga på ett ”riktigt” möte i Bryssel.

– Vi tror att ett fysiskt möte behövs för att nå en uppgörelse, säger EU-tjänstemannen i en genomgång för allehanda EU-korrespondenter i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven (S) ska under torsdagen diskutera Sveriges linje inför toppmötet med riksdagens EU-nämnd.