Energi

Dagens datum: 18 juni

En korg med utflyktsmat passar alldeles utmärkt i dag.

I dag har Björn och Bjarne namnsdag. Björn är nordiskt och betyder just björn. Namnet förekom redan på runstenar och var populärt runt mitten av 1900-talet. Omkring 61 500 personer heter Björn, cirka 35 000 kallas så, med medelåldern 55.

Bjarne, en norsk variant av Björn, kom hit i slutet av 1800-talet. Omkring 2 600 personer heter Bjarne och runt 1 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 60.

I dag är det internationella picknickdagen. Så passa på att stoppa ned lite godsaker i en korg, ta med en filt, något att dricka och ge dig ut på en picknick.

Ur historien

Italien utropas som republik

Efter att en folkomröstning hade hållits utropades Italien som republik 1946. Kung Umberto II avsattes och tvingades att gå i exil. Han och hans familj förbjöds att återkomma till Italien för all framtid. Detta förbud upphävdes 2002 i och med att kronprinsen Viktor Emanuel avsa sig alla anspråk på den upphävda tronen. 

Halshuggen prins

För 45 år sedan, 1975, halshöggs offentligt prins Faisal bin Musaid i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Prinsen hade två månader tidigare mördat kung Faisal av Saudiarabien. Mördaren, som var en av kungens egna släktingar, greps genast efter mordet och förklarades sinnessjuk.

Amundsens mirakel

Norrmannen Roald Amundsen klarade sig mirakulöst från sin misslyckade Nordpolsexpedition med amfibieflygplan, för 95 år sedan, 1925. Han var först till Sydpolen 1909 och ville bli först till Nordpolen med flygplan och tog som förste civile norrman flygcertifikat. Men på väg dit tvingades hans plan landa i en vak som frös igen. Efter stor dramatik kom planet till slut loss och expeditionen kunde vända hemåt.

Fantomen satte rekord

Den svenska uppsättningen av Fantomen på operan hade gått i 1 173 föreställningar på Oscarsteatern i Stockholm när den lades ned 18 juni 1995. Det är det längsta en teaterföreställning har gått i Sverige någonsin vad man vet. Den gick i sex år och sågs av över en miljon människor.

Lenngren föddes

För 266 år sedan, 1754, föddes författaren Anna Maria Lenngren. Hon skrev under många år i Stockholms-Posten och blev känd för alster som ”Fröken Juliana”, ”Pojkarne” och ”Några ord till min kära dotter om jag hade någon”, där hon manade kvinnorna att förbli maka och mor. Efter hennes död publicerades dikterna med titeln ”Skaldeförsök”. Lenngren avled 1817.

Förhatlig signalspaningslag antas

Med snäva marginaler antas 2008 FRA-lagen, 143 röster för och 138 emot. Lagen innebar ändringar av äldre lagar, men också nya lagtexter. Det som kritikerna vände sig emot var de skrivningar som gav Försvarets radioanstalt (FRA) möjligheten att övervaka kabelbunden kommunikation som passerar Sveriges gränser. Det innebär att FRA får läsa e-post och övervaka annan internettrafik från och till andra änder.

Tova Magnusson

För 52 år sedan, 1968, föddes skådespelaren och regissören Tova Magnusson. Hon började arbeta med teater i gruppen Småfolket, och filmdebuterade i ”Svart lucia” (1992). Hon var med och startade konstnärskollektivet Gruppen, som gjorde ”Clownen luktar bensin”, först som nattshow på Boulevardteatern och senare i P3. På 2000-talet har Magnusson alltmer arbetat som regissör, av bland annat ”Fröken Sverige” (2004), ”Fyra år till” (2010) och tv-serien ”Det mest förbjudna” (2016). På Stockholms Stadsteater syntes hon i höstas i ”Älskarinnor”.

Källor: TT och Wikipedia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV