Radar · Politik

V vill förhandla energi med regeringen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och partiets energipolitiske talesperson Birger Lahti (V) erbjuder sig att bli stödben för regeringens energiöverenskommelse.

Vänsterpartiet erbjuder sig att bli stödben åt regeringen i energiöverenskommelsen, efter Moderaternas och Kristdemokraternas avhopp. Men Vänsterpartiet ställer flera villkor.

– Vårt mål är att denna överenskommelse ska hålla långt efter 2022, och verkligheten kommer att överbevisa dem som tror på kärnkraft, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff med den energipolitiske talespersonen i partiet, Birger Lahti.

V erbjuder sitt stöd för att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, samt Centerpartiet, ska kunna driva politiken i överenskommelsen vidare, trots att M och KD lämnat den.

– Vårt stöd behövs för att överenskommelsen ska leva vidare, säger Birger Lahti.

V har flera krav för att förhandla med regeringen. Ett är att statliga Vattenfall ska få order att satsa ännu mer på att bygga ut vindkraft. Samtidigt ska områden där vindkraftverk sätts upp kunna få del av vinsten som elkraften ger, V kallar det en obligatorisk bygdepeng.

– För att klimatomställningen ska lyckas behöver den vara rättvis. Folk i hela landet måste känna att de tjänar på att ställa om. Där är bygdepengen viktig, säger Jonas Sjöstedt.

V ville inte gå med i energiöverenskommelsen 2016, när S, MP, KD, M och C gjorde upp. Skälet var att den öppnade för att behålla och till och med bygga ny kärnkraft. Det har inte ändrats, skrivningarna finns kvar.

– Ja, men verkligheten har ändrats. Kärnkraften kommer att konkurreras ut av vindkraft och det kommer inte att byggas några nya kärnkraftverk i Sverige, industrin tror inte ens det själva, säger Sjöstedt.

– Ekonomin talar sitt tydliga språk, det förnybara kommer att konkurrera ut kärnkraften och ju snabbare vi bygger ut ett robust kraftnät desto snabbare kommer det att ske.

Ett krav från V är också att bygga en ny elkabel till Gotland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV