Radar · Migration

Greklands regering fryser planer på att ta över mark

Lokala politiker och lokalbor från Lesbos och fyra andra öar protesterade i Aten i torsdags.

Den grekiska regeringen sa i förra veckan att de ska ta över mark och byggnader för att kunna bygga stängda flyktingläger på flera grekiska öar. Lokala myndigheter har protesterat högljutt och nu fryser regeringen planerna till på fredag.

Förra måndagen beslutade den grekiska regeringen att de ska kunna ta över mark för att bygga de stängda lägren. Regeringens talesperson Stelios Petsas,  hänvisade som Syre rapporterat om till allmänintresse och säkerhet.

– Regeringen har beslutat att stänga dagens anarkistiska läger och skapa kontrollerade, stängda läger, sa Stelios Petsas, regeringens talesperson.

Men nu måste regeringen alltså backa. Anledningen är att man vill möjliggöra dialog med de lokala myndigheterna. Migrationsminister Notis Mitarakis sa under måndagen att planerna kommer pausas tills på fredag.

– Vi fryser rekvisitionen av mark för att starta en dialog, säger Mitarakis enligt tidningen Keep talking Greece och uppmanade samtidigt lokala myndigheter och de boende på öarna att samarbeta så att en dialog med regeringen kan starta.

Migrationsministern tillade också att regeringen behöver alternativ, vilket underförstått var en kommentar på de nya protester som brutit ut sedan de lanserade sin plan på att ta över mark. Ett beslut som i sin tur följde på flyktingars protester mot de fruktansvärda levnadsförhållandena. Många har anklagat EU för att lämna Grekland ensamma med flyktingkrisen. I Grekland är situationen densamma: fastlandet har lämnat öarna och de lokala myndigheterna ensamma. Frustrationen växer på flera fronter.

Dumpade flera ton ruttna flytvästar

Att den grekiska regeringen, som en del i planerna på att skicka tillbaka fler flyktingar till Turkiet, sedan början av året har beslutat att ge nyanlända asylsökande företräde har också bidragit till spänningar. Asylsökare som kommer 2020 ska få svar inom 24 dagar och därefter kunna skickas tillbaka omedelbart. Andra har väntat på svar på sina ansökningar i månader eller år.

Costas Moutzouris, regional guvernör för Lesbos och flera andra egeiska öar, sa att fler läkare bör skickas till öarna, att tusentals flyktingar bör skickas till fastlandet och att kontrollen av icke-statliga organisationer ska öka, något även regeringen velat se. Han vill däremot att övertagandet av mark stoppas omedelbart.

Lokala företrädare har kallat regeringens agerande för auktoritärt, skriver Keep talking Greece. Myndigheterna på västra Lesbos protesterade i helgen genom att dumpa flera ton ruttna flytvästar på den plats som regeringen velat ta över för att bygga ett stängt läger, där de som väntar på besked ska hållas instängda och sedan kunna deporteras så snabbt som möjligt.