Radar · Morgonkollen

Spaniens parlament godkänner lag om dödshjälp

Demonstranter protesterar mot lagförslaget om aktiv dödshjälp utanför det spanska parlamentet i Madrid.

Spaniens parlament godkänner ett lagförslag som tillåter aktiv dödshjälp under strikta villkor. Men frågan är känslig i det katolska landet.

Lagförslaget lades fram av den socialistiska premiärministern Pedro Sánchez minoritetsregering och godkändes med stor marginal i det spanska parlamentet på torsdagen, trots hårt motstånd från den katolska kyrkan och de konservativa partierna.

Den som lider av en ”allvarlig och obotlig sjukdom” eller av ett ”försvagande eller kroniskt tillstånd” som personen tycker är ”outhärdligt”, ska få möjlighet att söka dödshjälp, enligt förslaget.

En begäran om dödshjälp måste göras skriftligt och bekräftas två veckor senare. Begäran måste även godkännas av två läkare för att sedan utredas av en särskild kommission.

– Som ett samhälle kan vi inte förbli likgiltiga inför det oacceptabla lidandet hos vissa människor, sade hälsominister Salvador Illa under debatten i parlamentet före omröstningen.

Det största oppositionspartiet, konservativa Partido Popular, kallade lagförslaget för ett nederlag för alla och anklagade regeringen för att skynda igenom omröstningen för att förhindra en seriös debatt.

Högerextrema partiet Vox lovade att bestrida lagen i Spaniens konstitutionella domstol.

Förslaget ska passera en omröstning i senaten tidigt 2021, där det också förväntas att godkännas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV