Radar · Utrikes

Kidnappade pojkar i Nigeria återvänder hem: ”Enorm lättnad”

Skor som uppges tillhöra några av de pojkar som fördes bort från sin internatskola i norra Nigeria i förra veckan.

Över 300 av de pojkar som i förra veckan rapporterades kidnappade i Nigeria ska enligt officiella källor ha släppts fria. Enligt Reuters vittnen har de nu fått återvända till delstatshuvudstaden Katsina.

Efter att ha varit bortrövade i sex dagar ska de flesta av pojkarna på en internatskola i Kankara, i den nigerianska delstaten Katsina, nu vara i säkra händer.

Bilder från den lokala regeringen visar pojkar som ler från lastbilsflak, samtidigt som nyhetsbyrån Reuters rapporterar att pojkarna fått återvända till hemdelstaten Katsina, där de synts anlända till en regeringsbyggnad.

– Jag kunde inte tro på det förrän grannar kom och bekräftade att det är sant, säger Hafsat Funtua, mamma till en 16-årig pojke som kidnappats, i en telefonintervju med Reuters.

Flera pojkar kan dock fortfarande vara fångna, uppgav Katsinas guvernör Aminu Bello Masari på torsdagen. Tidigt på fredagen säger hans talesperson dock att samtliga pojkar har fritagits.

President Muhammadu Buhari, som kommer från delstaten Katsina, kommer enligt medieuppgifter att träffa pojkarna på fredagen.

”Det här är en enorm lättnad för hela landet”, skrev Buhari på Twitter på torsdagskvällen efter beskedet att de flesta av pojkarna är fria.

Osäkra uppgifter

Mycket är fortfarande oklart kring kidnappningen. Uppgifter från nigerianska myndigheter och medier är ofta mycket osäkra, och felaktig information sprids regelbundet även från officiella källor.

Det var i fredags som skolinternatet i norra Nigeria stormades av beväpnade män på motorcyklar. Många av eleverna – vars åldrar ungefär motsvarar svenskt mellan- och högstadium – hade gått och lagt sig när gärningsmännen anlände.

Efter en intensiv eldväxling med säkerhetsstyrkor uppges männen ha försvunnit med ett okänt antal personer i gisslan. Hundratals elever flydde också ut i den omkringliggande terrängen.

Några dagar senare sade sig terrorgruppen Boko Haram ligga bakom masskidnappningen. Den uppgiften är inte bekräftad.

Ifrågasätts

I en video som Boko Haram släppte i torsdags säger en uppskakad tonåring att han var ett av 520 barn som kidnappades. Men en säkerhetskälla säger till nyhetsbyrån AFP att ingen vet exakt hur många barn som rövades bort i attacken.

– Det faktiska antalet barn som har räddats kommer vi inte att veta förrän alla räknas in när de anländer till Katsina. Alla siffror som ges är bara en gissning, säger källan.

Under attacken ska de beväpnade gärningsmännen ha hotat eleverna för att få med sig så många som möjligt. Men det ifrågasätts hur gärningsmännen skulle ha kunnat få med sig hundratals pojkar då de själva kom på motorcyklar.

Väckt vrede

Oavsett väcker händelsen ny vrede och sorg över säkerhetsläget i Nigeria, och har gett upphov till hashtaggen #BringBackOurBoys på sociala medier.

Små protester för att få pojkarna frisläppta hölls i Katsina under torsdagen, samtidigt som president Buhari besökte delstaten.

– Vi är här i dag för att visa den federala regeringen att det de gör inte är tillräckligt, sade demonstranten Jamilu Aliyu.

2014 kidnappade Boko Haram över 270 skolflickor i Chibok i delstaten Borno. Då blev hashtaggen #BringBackOurGirls ett globalt slagord mot Boko Harams kidnappningar. Men bristen på lag och ordning i dessa områden bidrar till att det än i dag är oklart vad som hände minst 100 av de flickor som fördes bort i Chibok. Boko Haram har i sin propaganda hävdat att de gifts bort.

Fakta: Nigeria

Nigeria ligger i Västafrika. Landet har omkring 190 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land.
De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo. Huvudstad är Abuja.
Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på jordbruk.
I många år har osämja rått mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor.
1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.
Källa: Landguiden och Världsbanken