Radar · Utrikes

Khashoggis fästmö: Berätta vad ni vet, Biden

Ett monument till Jamal Khashoggis minne har upprättats i närheten av Saudiarabiens konsulat i Istanbul, där han mördades.

Den mördade journalisten Jamal Khashoggis fästmö hoppas att maktskiftet i USA leder till att hemligheter om mordet röjs. Hon vill att Joe Biden tillkännager vad CIA kom fram till i sin granskning.

– Jag uppmanar den tillträdande presidenten (Biden) att släppa CIA:s bedömning och bevis. Det kommer att vara till stor hjälp för att avslöja sanningen om vem som bär ansvaret för mordet på Jamal, säger fästmön Hatice Cengiz, enligt brittiska The Guardian.

CIA:s slutsatser är hemligstämplade. Anonyma uppgiftslämnare har tidigare gjort gällande att underrättelsetjänsten bedömer med ”medelhög eller hög” säkerhet att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman beordrade mordet.

President Donald Trump har fördömt mordet, men också sagt att det kan betraktas som utrett och att Saudiarabien är en ”fantastisk allierad” som gjort viktiga utfästelser att köpa vapen av USA. Ingen pekar finger mot Mohammed bin Salman, hävdade Trump förra året, fast FN:s utredare sagt att en koppling till kronprinsen kunde bevisas.

Joe Biden har tidigare sagt att han vill att Saudiarabien ställs till svars för mordet, som skedde på ett saudiskt konsulat i Istanbul i september 2017.

Efter många om och men medgav Saudiarabien att Jamal Khashoggi dödats av saudier på konsulatet, men hävdade att det inte var avsikten från början.

Ett 20-tal saudier har sedan ställts inför rätta, men alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV