Radar · Inrikes

Nya riktlinjer: Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken

Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff om nya restriktioner under coronapandemin.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider och alkoholservering förbjuds efter klockan 20. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens på fredagen.

Smittspridningen i Sverige fortsätter på en hög nivå och sjukvården är fortsatt hårt pressad. För att kunna minska smittspridningen i samhället skärps nu restriktionerna och nya rekommendationer införs. Det gäller bland annat den mycket omdiskuterade frågan om munskydd.

Från och med den 7 januari uppdaterar Folkhälsomyndigheten de nationella riktlinjerna om munskydd i vissa trånga miljöer. Enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlson, som också närvarade på dagens presskonferens, har det visat sig vara svårt att hålla avstånd i kollektivtrafiken under rusningstid, vilket är orsaken till att man nu kommer att uppdatera riktlinjerna där det ska specificeras under vilka tider och vilken typ av munskydd som rekommenderas.

– Munskydd kan enligt myndighetens och WHO:s uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, sa Johan Carlson.

Andra restriktioner som skärps är bland annat antalet personer som får vara i sällskap på restauranger, från tidigare åtta personer till fyra. Stefan Löfven meddelade också att maxantal införs i butiker och på gym och alkoholservering på krogen förbjuds från klockan 20.00.

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, sa Stefan Löfven.

På presskonferensen deltog också utbildningsminister Anna Ekström, som berättade att distansundervisningen på gymnasieskolorna förlängs fram till den 24 januari nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV