Radar · Utrikes

Förödelse efter supercyklon i Fiji

Cyklonen Yasa har lämnat förödelse efter sig i Fijis övärld.

Hela byar uppges ha jämnats med marken av cyklonen Yasa, som slog till mot Fiji sent på torsdagen. Öriket i Stilla havet har drabbats av kraftiga översvämningar och jordskred efter ovädrets härjningar.

Yasa drog in över land som en kategori fem-cyklon, den högsta nivån på skalan, och piskade Fijis näst största ö Vanua Levu med vindstötar upp till 96 meter per sekund. Byggnader har förstörts och vägar har skurits av av vattenmassor och fallna träd.

Inför ovädrets ankomst hade hundratusentals människor uppmanats att evakuera. Hittills har två dödsfall rapporteras, däribland ett tre månader gammalt spädbarn, och räddningsarbetare försöker nu så fort som möjligt ta sig till de värst drabbade isolerade områdena.

Dammet har fortfarande inte lagt sig, men vi tittar förmodligen på skador för flera hundra miljoner dollar, säger Fijis premiärminister Frank Bainimarama i en video på Facebook och tillägger att dödstalet väntas stiga.

"Fruktade för våra liv"

Ovädret orsakade översvämningar, skred och strömavbrott innan det, försvagat till en kategori tre-cyklon, drog vidare ut söderut över öriket tidigt på fredagsmorgonen.

– Vi fruktade alla för våra liv och i ett läge trodde jag att vi skulle förlora vårt hem. Under mina 65 år har jag aldrig upplevt något liknande, säger Zalim Hussein i byn Savusavu på Vanua Levu.

Många oväder

Yasa är det tredje kategori fem-ovädret som drabbar Fiji sedan 2016, då 44 människor omkom och tiotusentals hem förstördes av cyklonen Winston.

I april i år omkom 31 människor när cyklonen Harold drog fram över Salomonöarna, Vanuatu, Fiji och Tonga.

Premiärminister Bainimarama lägger skulden på klimatförändringarna för det ökade antal kraftiga oväder som drabbat regionen de senaste åren.