Radar

En av tre svenskar tänker köpa färre klappar i år

Mer än var tredje svensk planerar att handla färre julklappar i år jämfört med tidigare, visar en Novusundersökning. Där framkommer även att många är positiva till att få nåt begagnat i julklapp – men färre planerar att ge bort sådana klappar.

36 procent av svenskarna tror att de kommer att handla färre julklappar i år jämfört med tidigare år. Bland kvinnor planerar 44 procent dra ned på antalet julklappar, jämfört med 29 procent för män. Det visar en Novusundersökning beställd av aktionssajten Tradera.

En orsak är coronaviruset. 32 procent uppger att de kommer att handla färre julklappar på grund av pandemin.

– Människor har tillbringat mer tid hemma och har kunnat rensa ut och uppdatera både hem och garderob. Samtidigt har många fått en mer osäker ekonomi och då är det ofta mer prisvärt att vända sig till den cirkulära marknaden, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera i ett pressmeddelande.

Parallellt ifrågasätter allt fler sin nykonsumtion av miljöskäl, enligt Sofia Hagelin.

– Vi är inne i ett skifte där synen på att få second hand håller på att förändras. Det ses inte som att man får något gammalt och slitet, utan snarare som något bra, modernt och hållbart som kan leva längre, säger hon.

Undersökningen visar även att drygt var fjärde svensk skulle reagera mycket eller ganska positivt om de fick något begagnat i julklapp. Bland kvinnor är siffran över 50 procent.

Men bara 14 procent av de 1082 personer som intervjuats av Novus planerar att ge bort något begagnat som julklapp.

Var tionde person som svarade uppgav att de inte över huvudtaget ger bort julklappar.