Radar · Politik

Svenska diplomater har lämnat Nordkorea

Personalen på svenska ambassaden i Pyongyang har lämnat landet, bekräftar UD.

Sveriges personal vid ambassaden i Nordkorea har lämnat landet. Situationen för diplomater har successivt försvårats den senaste tiden, uppger UD. Ambassaden i huvudstaden Pyongyang har tömts på svenskar. Personalen har lämnat landet, rapporterar SVT Nyheter.

Det bekräftar även utrikesdepartementet för TT.

– Ja, den utsända personalen och då även ambassadören har lämnat landet, eftersom vi tillfälligt har omlokaliserat våra utsända diplomater för semester och rotation, säger Sara Brynedal vid UD:s presstjänst.

Ambassaden är dock fortfarande öppen, uppger UD, då lokalanställd personal är på plats.

"Har försvårats"

Redan under måndagen kom nyhetssajten NK News med uppgifter om att svenskarna lämnat landet. En orsak som uppges är att rörelsefriheten begränsats, skriver SVT med hänvisning till NK News.

TT: Stämmer det?

– Situationen för diplomater och internationella organisationer har successivt försvårats den senaste tiden – inklusive svårigheter att resa, ta emot diplomatisk post och liknande. Det är bland annat med anledning av covid-19-pandemin, säger Sara Brynedal.

TT: Utöver covid-19 – har situationen något med regimen i Nordkorea att göra?

– Det är inget jag har svar på, säger Sara Brynedal, och upprepar att orsaken bland annat är pandemin.

För en dialog

– Sverige för en ”fungerande och kontinuerlig dialog” med Nordkorea, poängterar Sara Brynedal.

Arbetet fortsätter både genom landets ambassad i Stockholm och genom lokalanställda i Pyongyang. Målet är att diplomaterna ska återvända till Nordkorea.

TT: Är det samma personal som åkt, som kommer återvända?

– Det vet jag inte, men när det blir möjligt så kommer de att återvända så snart som möjligt.

Joachim Bergström är Sveriges ambassadör i Nordkorea. Han tillträdde tjänsten 1 september 2019.

Den svenska ambassaden spelar en stor roll för västvärlden. Eftersom få länder har diplomatiska förbindelser med Nordkorea agerar Sverige diplomatisk skyddsmakt i landet åt flera nationer, bland annat USA, Australien, Kanada och Tyskland.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget.
Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.
De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.
Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar ”nationellt oberoende” och ”självtillit”. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.
Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem.
Uppgifter pekar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.
Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.
TT