Energi · Mat med Jenny

Redaktörens favorit: Grilla med korv, grönsaker och sallad

På grilltallriken finns pastasallad, tzayspett, grönsaksspett, färsk sparris med hollandaisesås, majskolv, coleslaw och grillad ananas.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommaren några av Energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt recept på en härlig grillkväll.

Det är fortfarande grillsäsong och Syre presenterar en vegansk meny med allt som behövs för en lyckad grillkväll. Glöm inte att först se över reglerna för grillning – det är torrt i markerna.

I vår grillbuffé serverar vi en pastasallad med cashewnötspesto, rökiga färsburgare med coleslaw, grillspett med grönsaker och korv, tzayspett och så lite sköna grönsaker som majskolv och sparris med hollandaise. Och precis som vanligt blandar vi hemlagat med färdigköpt så att man kan välja sin egen stil.

Pastasallad med pesto

300-400 gram pasta
4 dl rostade och salta cashewnötter
2 dl olja
1 kruka basilika
salt och peppar
1 stor rödlök
1 burk inlagda kronärtskockor
1 liten burk soltorkade tomater

Koka din favoritpasta. Mixa cashewnötter i en mixer. Det ska bli smuligt men inte helt pulvrigt. Tillsätt olja tills peston känns krämig, utan att vara rinnig. Hacka basilikan grovt och mixa med det övriga. Salta och peppra efter smak.

Hacka löken i halvmånar. Stek tills den blir mjuk men utan stekyta. Om kronärtskockorna och tomaterna är hela, behöver de skivas till mindre bitar. Tillsätt allt till pastan och rör om.

Ett piffigt sätt att sätta lyxig ton på sina burgare, är att servera dem med coleslaw
Ett piffigt sätt att sätta lyxig ton på sina burgare, är att servera dem med coleslaw. Den rör man ihop på några ögonblick med vitkål och morot. Foto: Jenny Luks

Rökiga sojaburgare (4-6 st)

500 g formbar vegofärs
1 gul lök
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
½ tsk rökarom
2 krm cayennepeppar

Följ instruktionerna på förpackningen angående hur färsen ska tinas. Hacka löken fint och rör ner alla ingredienser med färsen i en bunke. Var försiktig med rökaromen – den har väldigt kraftig smak. Forma burgare och grilla. Servera med burgerdressing, coleslaw, grillad ananas och skivad rödlök.

Coleslaw

5 dl finstrimlad vitkål
1 morot morot
1 dl vegansk crème fraîche
1 dl äggfri majonnäs
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Strimla vitkålen fint med en osthyvel eller i en matberedare. Skala moroten och riv den fint. Rör samman fraîche, majonnäs och senap. Salta och peppra efter tycke. Rör samman allt och låt stå kallt.

Burgerdressing

½ dl äggfri majonnäs
½ dl vegansk crème fraîche
½ dl hackad gurka (s k Boston)
3 msk chilisås
1 msk sriracha
1 tsk paprikapulver
½ vitlökspulver
salt och peppar

Rör samman allt. Klart!

Korvspett (ca 4 st)

1 paket favoritvegankorv (tofu funkar också)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
en näve små champinjoner
marinad
spett

Skiva korv och grönsaker i stora bitar. Svampen är redan lagom stor. Lägg allt i en skål och häll på valfri favoritmarinad från butiken. Tänk på att alla inte är veganska!

Eller så gör du som vi: Rör ihop en egen. Vi har använt 2 msk olja, 3 msk sojasås, 3 msk sweet chilisås och 1 tsk stark sås, till exempel sriracha. Låt dra i några timmar. Trä allt på fuktade spett och sätt igång med grillningen.