Radar · Miljö

Oljejätte bygger världens största raffinaderi för biobränslen

Ännu ett amerikanskt oljeraffinaderi ställer om för att tillverka biobränslen.

Ytterligare ett amerikanskt oljebolag storsatsar på förnyelsebart. Nu ska Phillips 66 omvandla ett oljeraffinaderi till världens största tillverkningsanläggning för biobränslen.

En vecka efter att det amerikanska oljebolaget Marathon petroleum corp tillgännagav planer på att omvandla två oljeraffinaderier till anläggningar för biobränsle gör fossiljätten Phillips 66 detsamma. Det raffinaderi utanför San Fransisco som bolaget nu omvandlar ska bli världens största tillverkare av förnyelsebara bränslen.

Biobränslet ska tillverkas av bland annat gammalt matfett, som frityrolja, och olja från sojabönor. Slutprodukterna blir biodiesel, bioetanol och jetbränsle för flygplan.

Orsaken till omvandlingen är inte att oljejätten plötsligt engagerat sig i klimatkrisen – utan att det förväntas bli mer lönsamt att satsa på biobränslen än fossil energi, då priserna på biobränslen ligger relativt stabilt, medan oljan snabbt förlorat värde.

– Vi tror att världen kommer att behöva en mix av bränslen för att möta behoven av prisvärd energi. Det här projektet är ett bra exempel på hur Phillips 66 investerar i den energiomvandling som kommer att skapa långsiktigt värde för våra aktieägare, säger företagets vd Greg Garland i ett pressmeddelande.

Raffinaderiets nya namn är Rodeo renewed, och produktionen av biobränsle är tänkt att starta år 2024, skriver Ny teknik

Utöver anläggningen som ska ställas om driver oljebolaget 13 raffinaderier för fossila bränslen.

Den globala produktionen av biobränsle har nästan tiodubblats mellan år 2000 och 2019. Men inte i den takt att det motsvarar efterfrågan. Till exempel uppgav Swedavia i sin årsredovisning för 2019 att produktionens begränsade skala är orsaken till att priset på biojet är betydligt högre än fossilt drivmedel. I fjol var endast 0,14 procent av allt flygbränsle som tankades i Sverige förnybart.