Radar · Utrikes

Michelle Obama: Trump lider av brist på empati

Förra presidenthustrun Michelle Obama håller sitt förinspelade tal under Demokraternas partikonvent.

Rasmotsättningar, den ekonomiska krisen och hur en röst på Joe Biden ska ena landet och rädda demokratin i USA. Det var huvudämnena när Demokraternas konvent inleddes.

– Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det, säger förra presidenthustrun Michelle Obama.

Skådespelerskan Eva Longoria inledde det demokratiska partiets konvent med att slå ett slag för demokratin.

– Vart fjärde år samlas vi för att bekräfta vår demokrati. I år samlas vi för att rädda den, sade Longoria och inledde den videokonferens som årets konvent har tvingats bli, i stället för den planerade festen i Milwaukee, Wisconsin.

Hennes ord ekade sedan genom måndagens samtliga tal – att visa på Joe Bidens styrkor, att demokraterna är enade bakom honom och att påpeka den nuvarande presidentens tillkortakommanden och splittrande politik.

Skådespelerskan Eva Longoria leder Demokraternas konvent, som hålls via videolänk
Skådespelerskan Eva Longoria leder Demokraternas konvent, som hålls via videolänk. Foto: Democratic National Convention/AP/TT

"Kaos och splittring"

– Att bli vald till president förändrar inte vem du är, det avslöjar vem du är, sade Michelle Obama.

Den förra presidenthustrun var sist ut av en mängd ansikten som passerade revy, kända politiker liksom ”vanliga amerikaner” som vittnade om hur deras liv påverkats av Donald Trumps politik – samt även flera republikaner som varnade för ytterligare fyra år med presidenten.

– Donald Trump är fel president för vårt land, fortsatte Obama.

– Vi vänder blicken mot Vita huset i hopp om ledarskap, tröst eller något slags sken av stabilitet. I stället får vi kaos, splittring och en fullständig, absolut brist på empati.

De flesta talarna var på förhand utannonserade, men dagen bjöd även på överraskningar som fotbollsstjärnan Megan Rapinoe och Philonise Floyd, bror till George Floyd vars död under en polisinsats i Minneapolis i maj ledde till vidsträckta protester mot polisbrutalitet och rasism.

– George borde vara vid liv i dag. Det är upp till oss att föra hans minne och arv vidare, sade Floyd, och nämnde flera andra svarta amerikaner som dött under polisingripanden och uppmanade till en tyst minut.

"Framtiden på spel"

Även Vermontsenatorn Bernie Sanders – som också ville bli Demokraternas presidentkandidat, men fick se sig besegrad i primärvalen – drog en lans för Biden.

– Vår demokratis framtid står på spel. Hela vår planets framtid står på spel, sade han, och Obama fyllde i med att berömma Biden och uppmana alla att göra sina röster hörda i vad hon och flera andra kallade det viktigaste valet i modern amerikansk historia.

– Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det, sade hon.

– Jag känner Joe. Han är en i grunden djupt anständig person som leds av sin kristna tro. Han vet vad som krävs för att rädda ekonomin, slå tillbaka en pandemi och leda vårt land.

Trump kampanjar

Samtidigt gör president Donald Trump vad han kan för att stjäla uppmärksamheten från Demokraterna.

Presidenten är under veckan ute på en kort valturné i landet och tidigare på måndagen höll han ett tal i staden Oshkosh i Wisconsin, bara en dryg timmes färd norr om Milwaukee.

Där upprepade han sin tidigare retorik om att Biden går vänsterextremas ärenden och kommer att ta bort rätten för alla amerikaner att bära vapen samt förbjuda fossila bränslen.

Demokraternas partikonvent fortsätter på tisdagen med tal av bland andra expresident Bill Clinton.

Fakta: Demokraternas partikonvent

Under Demokraternas konvent den 17–20 augusti utses Joe Biden, 77 år, formellt till partiets presidentkandidat. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.
Konventet fortsätter på tisdagen med tal av bland andra expresident Bill Clinton samt USA:s tidigare andradam Jill Biden.
Den uppmärksammade unga representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, tidigare utrikesministern John Kerry samt senatens minoritetsledare Chuck Schumer tar också till orda. Den delegatsvotering som formellt utser Joe Biden till presidentkandidat hålls.
På onsdag håller den blivande vicepresidentkandidaten, senator Kamala Harris, samt expresident Barack Obama sina anföranden.
Talman Nancy Pelosi, exutrikesminister Hillary Clinton och senator Elizabeth Warren, som länge var med och fajtades om partiets presidentkandidatur, med flera intar den digitala talarstolen.
Sist på konventet, på torsdag, håller Joe Biden det tal där han formellt accepterar partiets nominering. Samma kväll pratar en rad av Bidens tidigare medtävlare om kandidaturen, bland dem exborgmästare Pete Buttigieg och senator Cory Booker.
Flera av de kvinnor han övervägt som vicepresidentkandidat – som Atlantaborgmästaren Keisha Lance Bottoms samt senatorerna Tammy Baldwin och Tammy Duckworth – kommer också till tals.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV