Radar · Nyheter

Libanon:  Hizbollah inte inblandade i ministermord

Ett porträtt av den mördade tidigare libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri på hans grav i Beirut.

Mordet 2005 på Libanons premiärminister Rafiq al-Hariri utlöste en djup kris, och cementerade motsättningarna mellan landets rivaliserande politiska läger. Nu – 15 år senare – kommer den efterlängtade domen.

Det finns inga bevis för att Hizbollahs styre eller Syriens regering var inblandade i dådet, enligt domen.

Fallet har prövats i en utdragen process vid en FN-stödd specialdomstol i Nederländerna. Strax före lunch på tisdagen inleddes slutligen det sammanträde där domen läses upp, vilket planeras ta flera timmar, rapporterar Reuters.

Den sunnimuslimske miljardären al-Hariri hade nära band till USA och andra västländer, liksom allierade gulfstater, och sågs som ett hot mot Irans och Syriens inflytande i Libanon.

Dna-spår har visat att den explosion som tog al-Hariris liv den 14 februari 2005 utfördes av en manlig självmordbombare som dock inte har identifierats.

De fyra män som står åtalade för inblandning i bombdådet tillhör den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah, som dock nekar till all form av skuld.

Det finns inte heller några bevis för att Hizbollahs styre var inblandade i mordet på al-Hariri, enligt den domare som läser upp utslaget. Utredningen har inte heller funnit bevis på någon direkt koppling mellan Syriens regering och dådet, rapporterar Reuters.

Domen kommer i ett särskilt laddat läge efter den enorma explosionen i Beirut tidigare i augusti då minst 178 människor dödades.

Katastrofen har utlöst stora protester, i ett land som redan plågades av en djup ekonomisk kris, och tvingat den Hizbollah-stödda regeringen att avgå.

Det videosända förkunnandet av domen är planerat att ta omkring sex timmar. Bland de få personer som väntas närvara i salen finns al-Hariris son Saad, som var premiärminister 2009–2011 och 2016–2019.