Energi · Mat med Jenny

Tio års bakning har resulterat i en vegansk bakbibel

Över 300 genomarbetade recept utgör den nya boken Vegansk bakning.

448 sidor och över 300 recept. Det är resultatet av Karolina Tegelaars ihärdiga arbete med veganska bakrecept. Hon har tidigare släppt ett 15-tal kakböcker med olika teman och nu finns allt sammanfattat – och förbättrat – i den gigantiska bakbibeln Vegansk bakning.

Hur känns det nu när tio år är sammanfattat i en enda bok?

– Det känns otroligt kul att känna att recepten äntligen är klara. Så har jag aldrig känt tidigare. Då har det varit någon del i receptgrunden som har fattats och jag har inte velat göra en stor bok, den hade inte blivit hel på något sätt. Nu är grunden till vegansk bakning klar och jag känner att jag kunnat göra boken som mina följare i alla år har längtat och frågat efter. Sen släpper jag snabbt ett projekt när det är färdigt och nu är jag redan inne och jobbar på nästa bok, en nästan lika stor bok med alla julrecept. Men det bästa av allt är helt klart alla fina kommentarer från de som köpt boken.

Hur mycket är bearbetat i recepten sedan du släppte den första kakboken?

– Knappt ett enda recept är nog kvar obearbetat faktiskt. Jag har lärt mig oerhört mycket under åren och recepten är otroligt mycket bättre än de var 2010. Även om något recept ser väldigt likt ut så kan jag ha ändrat i mängden bakpulver eller bikarbonat, vilket har stor betydelse. Standarden har höjts mycket och recepten har blivit otroligt mycket bättre än jag någonsin trodde att de kunde bli.

Perfektion är Karolinas Tegelaars drivkraft
Perfektion är Karolinas Tegelaars drivkraft. Det har krävt tio års bakning för att hon ska känna sig riktigt nöjd. Foto: Bebben Tegelaar

Du verkar ju ha jobbat mycket med det kemiska i bakningen. Vilka utmaningar har du ställts inför under åren?

– Att ersätta mjölkprodukter har inneburit vissa problem, men det är ingenting i jämförelse med att lyckas ersätta äggens funktioner. Det har varit otroligt svårt och i vissa fall tagit mig nästan tio år att hitta lösningar som ger ett tillräckligt bra resultat. Det är mjuka kakor som har varit de svåraste recepten eftersom ägg både binder in fett och socker och sedan även höjer bakverket, men nu har jag tagit fram flera egna metoder som göra att det inte längre är ett problem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV