Radar · Inrikes

Sen menopaus ökar risken för demens

Sen menopaus ökar risken för att drabbas av demens, visar en ny befolkningsstudie från Göteborgs universitet.

Risken för demens hos kvinnor ökar ju längre de varit fertila. Det visar en befolkningsstudie gjord vid Göteborgs universitet. ”Våra resultat kan förklara varför kvinnor i högre grad drabbas av demens jämfört med män efter 85 års ålder”, säger Jenna Najar, doktorand på Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Studien visar att risken för demens och Alzheimers ökar för varje ytterligare år som en kvinna är fertil. Sambandet var starkast med demens som började efter 85 års ålder, och effekten kan framför allt kopplas till åldern vid menopaus.

– Våra resultat är ytterligare en byggsten i hypotesen att östrogen påverkar demensrisken hos kvinnor, säger Jenna Najar, doktorand på Sahlgrenska akademin och verksam vid AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Befolkningsstudie

Studien har publicerats i tidskriften Alzheimer’s & Dementia och omfattar 1 364 kvinnor som följts mellan åren 1968 och 2012 i flera olika befolkningsundersökningar.

– Det nya i den här studien är att vi har haft tillgång till information om flera händelser i en kvinnas liv som kan påverka östrogennivåerna. Ju fler indikatorer vi tar in desto säkrare blir våra resultat, säger Jenna Najar.

Ger en ledtråd

De flesta med sen menopaus får inte en eventuell demens enbart på grund av detta. Studien kan däremot ge en ledtråd till varför kvinnor har högre risk än män att få demens efter 85 år, den vanligaste åldern för insjuknande. Alzheimers sjukdom börjar utvecklas omkring tjugo år innan man får symtom på sjukdomen.

– De flesta som drabbas är över 80 år, och kvinnor. Ju fler äldre vi får i samhället desto fler kommer att drabbas. För att kunna implementera preventiva strategier behöver vi identifiera personer som har en ökad risk att utveckla demens, säger Jenna Najar.