Radar · Integritet

Medicinsk cannabis – ”skit” enligt fransk minister

Kommittén bakom rapporten kallade Frankrikes agerande i frågan om medicinsk cannabis senfärdigt och gjorde jämförelser med andra europeiska länder.

En parlamentarisk kommitté la i onsdags fram en rapport och uppmanar franska regeringen att sluta dra fötterna efter sig i frågan om medicinska cannabisförsök. Senfärdigheten kallas ”oroande”.

”Frankrike behöver ta ett kliv fram från de mörka tiderna gällande cannabis, som är en drog men kan även vara ett läkemedel”, säger rapportförfattaren Jean-Baptiste Moreau till France 24.

I rapporten togs upp att överväga statlig kontrollerad produktion av medicinsk cannabis, rapporterar nyhetskanalen.

Cannabisbruk är olagligt i Frankrike men 2019 godkände parlamentet medicinska försök på 3 000 patienter med allvarliga sjukdomar. Därefter har coronapandemin anförts som skäl till att det sköts fram.

Kommitténs budskap var ”undvik fler förseningar” och Moreau hotade att lägga fram ett lagförslag till parlamentet om regeringen inte agerar, enligt nyhetskanalen.

Inrikesminister Gerald Darmanin var tidigare i veckan kritisk mot cannabis.

”Som inrikesminister och politiker kan jag inte säga till föräldrar som kämpar för att deras barn ska ge upp sin drogmissbruk att vi kommer att legalisera denna skit.”