Radar · Utrikes

Köpenhamn skjuter upp beslut om elsparkcyklar

Flera partier på vänsterkanten har argumenterat för ett förbud mot att elsparkcyklar finns tillgängliga på kommunal mark i Köpenhamn.

Elsparkcyklarnas framtid i Köpenhamn står på spel – men avgörandet kommer först om två veckor. Staden skjuter upp ett beslut om att förbjuda uthyrning av elsparkcyklar på kommunal mark.

Branschen höll andan. Under torsdagskvällen skulle Köpenhamns kommunledning ta ställning till ett förslag om att förbjuda uthyrning av elsparkcyklar på kommunal mark.

Uthyrningsföretagen hålls dock på halster i ytterligare två veckor sedan politikerna beslutat skjuta upp beslutet.

– Det hade varit för ont om tid till förberedelser i samband med dagens möte, säger Socialdemokraternas gruppledare Lars Weiss till TV 2 Lorry.

Bestört bransch

Den föreslagna regleringen har fått branschen att reagera med bestörtning. Kristian Agerbo från uthyrningsföretaget Voi säger att han är chockad.

– Vi har haft över 600 000 användare i Köpenhamn. Vi har varit glada över att kunna bidra till att köpenhamnarna kan komma runt i stan, säger Agerbo, som också är talesperson för branschorganisationen Løbehjulsalliancen.

Branschen har föreslagit att speciella parkeringsplatser för elsparkcyklar ska anläggas på kommunal mark och att det bara ska gå att ställa dem där. Men flera partier på vänsterkanten har argumenterat för ett förbud mot uthyrning på kommunal mark, när frågan tidigare har diskuterats i Köpenhamns teknik- och miljöutskott.

Hellre bänkar och toaletter

På kommunal mark ska fler bänkar, fler offentliga toaletter och mer utrymme för cyklister prioriteras framför elsparkcyklar, anser teknik- och miljöborgmästare Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten). Men det betyder inte totalförbud mot elsparkcyklar, understryker hon.

Å andra sidan, om den kommunala marken inte får användas återstår att försöka få till uthyrning av elsparkcyklar via butiker – och det ser inte branschföreträdaren Agerbo som realistiskt.