Radar · Morgonkollen

Obama varnar för splittring och lögner i USA

Expresident Barack Obama på ett valmöte till stöd för Joe.

USA:s 44:e president, demokraten Barack Obama, publicerar sin senaste bok ”Ett förlovat land” – två veckor efter det amerikanska presidentvalet.

Inför publiceringen av sina politiska memoarer varnar Obama för att USA är ett djupt splittrat land, och han befarar att det kommer att så förbli under en längre tid.

I en intervju med brittiska BBC pekar Obama på faran med ”vansinniga konspirationsteorier” och bristen på att kunna enas om ”allmänna fakta” innan man inleder en politisk debatt om hur dessa ska tacklas.

Tar tid

– Det krävs mer än ett val för att upphäva dessa företeelser, säger Obama.

– Vi är mer splittrade i dag , mycket mer så än när jag först försökte bli president 2007.

Han kommenterar också sina egna känslor inför rörelsen Black lives matter, hur han betraktade rörelsen med både djup förtvivlan och stort hopp; förtvivlan då problemen med rasism är djupt rotade, men hoppfullhet när han såg omfattningen och bredden av de fredliga demonstrationerna.

Obama säger att han upplever en ”sofistikerad” inställning hos en yngre generation som vill vara del av samhällsförändringar.

Hyllar Biden

Och ja, inför publiceringen och efter valet där hans tidigare vicepresident Joe Biden fått en majoritet av rösterna, säger Obama att Biden ”har alla de kvalifikationer som vi behöver hos en president just nu”.

Boken ”Ett förlovat land” är 700 sidor tjock och handlar om Obamas politiska färd, från att bli senator och sedan president. Det är den första boken av två om hans tid i Vita huset, och den är enligt den amerikanske public serviceradion NPR ”metodisk, försiktig och självgranskande”.

”För dem som upplevde Obamas dragningskraft och styrka . . . så kommer boken att återväcka den upptäcktens känslor” skriver recensenten och Washingtonkorrespondenten Ron Elving.