Radar · Inrikes

Sverige har tecknat vaccinavtal med Pfizer

Flera vaccin mot covid-19 utvecklas samtidigt runt om i världen.

”Sverige har genom EU tecknat ett avtal om tillgång till Pfizer och Biontechs nya vaccin”, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en digital pressträff på tisdagen.

Enligt avtalet ska Sverige få tillgång till 4,5 miljoner doser som räcker till 2,3 miljoner personer, vilket motsvarar ungefär antalet personer över 65 år i Sverige.

Avtalet om amerikanska Pfizers vaccin är det tredje efter tidigare överenskommelser med svensk-brittiska Astra Zeneca och belgisk-amerikanska Janssen. Totalt täcker avtalen hela behovet för Sveriges befolkning.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) försöker EU också teckna avtal med amerikanska Moderna, som nyligen offentliggjort att preliminära resultat pekar på att bolagets vaccin, liksom Pfizers, ger ett mer än 90-procentigt skydd mot sjukdomen.

– Även om det finns flera lovande kandidater har ännu inget vaccin godkänts. Regeringen är därför beredd att teckna fler avtal. Vi vill undvika att satsa på bara en vaccinkandidat som kanske inte kan användas. Vi vill sprida risken och är därför redo att köpa in mer än vad som kanske behövs i slutändan – man kan se det som en sorts försäkring, säger Lena Hallengren (S).

På pressträffen deltar även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och vaccinsamordnare Richard Bergström.