Radar · Utrikes

Hatbrotten i USA är de högsta på över ett decennium

Hatbrotten har ökat i USA.

En rapport från amerikanska federala polisen, FBI, visar att det högsta antalet hatmord sedan man började samla in data på 1990-talet, skedde under 2019. Även antalet hatbrott är de högsta på över ett decennium. Ökningen kommer efter att spänningarna i det amerikanska samhället har ökat.

Under 2019 skedde 51 hatrelaterade mord, varav merparten kommer från en enda masskjutning i El Paso, Texas, då 22 människor miste livet och 25 skadades. Den misstänkte tros ha utfört skjutningen för att skrämma iväg sydamerikanska migranter från att komma till USA, rapporterar BBC.

Rapporten visar på över 7300 hatbrott förra året, vilket är en ökning från föregående år, men inte lika många som under 2008, då närmare 7900 registrerades. FBI-rapportens kriterier för hatbrott är att de ska vara motiverade av bland annat ras, religion eller sexuell läggning.

Antipatier mot latinamerikaner ökade något medan antalet homofoba brott var ungefär detsamma. Ungefär 7 procent av brotten var motiverade av hat mot religioner. Hatbrotten mot judar och judiska institutioner ökade, medan brott mot afro-amerikaner minskade något.

Alarmerande siffror

Rapporten, som publicerades i måndags, har oroat människorättsorganisationer runt om i USA.

”Rapporten visar hur latinamerikaner, svarta, araber, muslimer och HBTQ-personer är bland de grupper i det amerikanska samhället som lever med en måltavla ritad på deras ryggar”, skriver Domingo Garcia, ordförande för  League of united latin american citizens, i ett mejl till Al jazeera.

Han skyller det polariserade samhället på president Donald Trumps politik och vägran att förneka och förkasta extremhögerns stöd och rasistiska retorik.

Samtidigt varnar människorättsorganisationer för ett stort mörkertal gällande hatbrotten i landet. Många av brotten registreras inte på rätt sätt på statlig och lokal nivå. Långt från alla polismyndigheter deltar aktivt i att samla data till FBI, där tusentals polisinstanser inte har rapporterat ett enda hatbrott de senaste åren.